Jedna z dalších lesních železnic ležíc v oblasti mezi Dunajem i Iplom v lesích pohoří Börzsöny s nejvyšším vcholem Csóványos (937 metru nad mořem) je železnice o rozchodu 600 mm z obce Kemence do Feketevölgy. Provozní trať je dlouhá čtyři kilometry a má se časem prodlužovat ještě o další tři kilometry. Původně měla plno odboček v celkové délce asi padesát kilometrů.

Vystavěna byla postupně od roku 1910. První část byla zrušena v roce 1968, zbytek po roce 1990. Od roku 2000 byl zahájen muzejní provoz. Ve výchozí stanici Kemence je menší muzeum tratě. Trať je v provozu pouze o sobotách a nedělích do 27. 11. a pak přibližně od dubna. Na trať se dá dostat autobusem od úvraťové žst. Drégelypalánk (trať Vác – Balassagyarmat - Ipolytarnóc) nebo od žst. Šahy (ŽSR) a pak asi pět set metrů na zastávku autobusu za hraničním přechodem. Další možností je jet autobusem od žst. Szob. Do roku 1945 byla v provozu trať Šahy - Drégelypalánk, ač po roce 1990 bylo několikrát slibováno, že trať bude opět postavena, nestalo se tak dosud. A při politické konstelaci na Slovensku, kdy není žádný náznak ani obnovit neprovozní tratě, se tak asi nestane.
Z Kemence se dá projít celé pohoří. Ubytovat je možno i v campingu (pevné karavany) v Szobu, který leží nedaleko žst. Szob a přímo u přívozu přes Dunaj. Szob je výchozí stanicí i další lesní železnice či autobusu, který obloukem objíždí celé pohoří.
Martin Kubík

 

Právě přítomno: 407 hostů a žádný gestor