Vltava je se svými 433 km délky od pramene k ústí do Labe u Mělníka naší nejdelší řekou. Její povodí zabírá (jen na území ČR) plochu 27 006 km čtverečních. Nicméně přesto, že je delší a u Mělníka má větší průtok, vlévá se (tak trochu neprávem) ona do Labe a ne naopak. Dnešní pozvánka na výlet s Obzorem je na několik vyhlídek na tuto řeku, jakkoli náš výčet není zdaleka kompletní. Výpravy za výhledy na Vltavu mohou být námětem jednodenního výletu, nebo „náplní“ letní několika denní dovolené.

Některé z vyhlídek hravě dosáhneme pomocí pražské MHD, jiné vlakem a na další doporučuji využít vlastní dopravní prostředek. Fotografie k dnešnímu povídání nevznikaly postupně, ale tak, jak jsme se na jednotlivá místa dostávali. Z těch mnohých pražských doporučuji například vyhlídku z Vyšehradu na siluetu Hradčan, oblíbenou u železničních fotografů. Popojedeme-li tramvají po nábřeží o kousek dál, dostaneme se k honosné budově Podolské vodárny. Pořádají se tu exkurze, při kterých se dostaneme jak do samotného objektu, kde se návštěvníci seznámí s historii úpravy a distribuce vody pro naše hlavní město. V rámci prohlídky se dostaneme i na venkovní ochoz na střeše vodárny. Odsud se naskýtá pohled na řeku a majestátní Vyšehradskou skálu. V Praze nalezneme vyhlídek ovšem daleko víc.
Na další z vyhlídek na Vltavu se přesuneme vlakem do Vraného nad Vltavou. Od nádražní budovy nás dovede červená turistická značka k vyhlídce na Zvolské homoli. Odsud máme pěkný výhled na obec Vrané nad Vltavou, stejnojmennou přehradní hráz, v dálce je vidět televizní věž Cukrák, kamenolom u Zbraslavi a část městské části Praha Zbraslav. Na Zvolskou homoli se lze dostat i autobusem z obce Zvole, nebo zde nechat auto. Přístup z této strany je mnohem pohodlnější a není nutno překonávat výškový rozdíl.
Námětem k pěknému výletu může být návštěva dalších vyhlídek. Zde je ale již daleko pohodlnější využít vlastní dopravní prostředek. Autem lze následující vyhlídky navštívit během jednoho dne. Nejbližší železniční zastávka je Petrov u Prahy. Z vlastní zkušenosti vím, že na první tři vyhlídky je možno se dostat pěšky právě z této žel. Zastávky, z Pikovic, ale je to výlet opravdu na celý den. Pojedeme-li autem ve směru od Štěchovic, nachází se první z vyhlídek u obce Třebsín. Jedná se o Smetanovu vyhlídku nad údolím a vodní plochu Štěchovické nádrže. Přímo pod vyhlídkovým místem, na druhém břehu, se nachází legendární trampská osada „Ztracená naděje“, jejíž historie sahá až do roku 1919. Přes osadu vede naše nejstarší značená turistická trasa ze Štěchovic do Třebenic u Slapské přehrady. Smetanova vyhlídka se nachází na soukromém pozemku a bohužel pro nekázeň některých jejích návštěvníků, kteří zde zanechávali odpadky, je dnes již nepřístupná. Proto pokračujeme v jízdě dál, až do obce Krňany, kde odbočíme vpravo. Po necelých 2 km jízdy přijedeme k obci Teletín. Před obcí je malá plocha, upravená k parkování.
Od parkoviště se vydáme k jedné z nejhezčích vyhlídek na Vltavu, na vyhlídku Máj. Návštěvu doporučuji spíše ve všední dny, neboť hlavně o víkendech zde bývá mnoho turistů. Ze 100 metrů vysokého skalního ostrohu se naskýtá nádherný výhled na meandr Vltavy a na protilehlou „Bílou skálu“ (kdo by neznal trampskou písničku „Až ztichnou Bílé skály…“). To bylo ještě v dobách, kdy hluboko pod námi bouřily vody Svatojánských proudů. Výhledů z Máje se opravdu nelze do sytosti nabažit. K návštěvě další vyhlídky necháme auto kde je a projdeme do obce Teletín. Ve středu obce, u mohutné lípy, odbočíme ze silnice doprava a mírným klesáním podle rybníčka projdeme obcí. Jen tak na okraj, v jednom ze zdejších statků se natáčel seriál „Hraběnky“. Za obcí pokračujeme mírně vlevo z kopce, až přijdeme k lesu. V místě, kde se lesní pěšina rozdvojuje, se dáme vpravo po vrstevnici, až přijdeme k vyhlídce „Skalisko Bednář“. Přiznávám, že poprvé jsme v lese trochu bloudili. Z „Bednáře“ máme opět pěkný pohled na vody štěchovické vodní nádrže. Vlevo je odsud vidět hmota přehrady Slapy, která stojí v místě, kde kdysi začínaly „Svatojánské proudy“, postrach vorařů. Hráz byla vybudována v letech 1951-54, je dlouhá 260 metrů a vysoká 60 metrů. Z vyhlídky vidíme na druhém břehu obec Třebenice a Nové Třebenice (s proslulou trampskou hospodou U Taterů).
K poslední z našich vyhlídek musíme opět trochu popojet dále. Z Teletína pokračujeme dále po silnici III. třídy až přijedeme na křižovatku se silnicí II/114. Zde odbočíme doprava. Po chvíli přijedeme k obci Blažim, kde je nejlepší nechat zaparkovat vůz a vydat se po silnici dál pěšky. Po necelých 2 km přijdeme k zelenému turistickému značení. Zahneme ze silnice vlevo do lesa a zelené značky nás dovedou k vyhlídce „Na Vrchovnici“. Ze 75 metrů vysoké skále nad hladinou vody Slapské přehradní nádrže máme pěkný výhled do okolí, na obec Starou Živohošť na druhém břehu. V průběhu letní sezóny je zda „zaparkována“ spousta jachet, člunů a plachetnic. Vyhlídkou „Na Vrchovnici“ výčet krásných míst s výhledem na naší nejdelší řeku rozhodně nekončí. Vybrali jsme jen ty, které jsou relativně v dobrém dosahu z Prahy a shodou okolností jsou všechny na pravém břehu řeky.
Jen tak na okraj. Pokud se již budete potulovat po tomto kraji, doporučuji navštívit krásný zámek v Jablonné nad Vltavou. Zámek je v soukromých rukou, ale již 2x se nám podařilo domluvit jeho návštěvu laskavostí majitelů. Kolem zámku je rovněž pěkně upravený park. Navíc, v místním obchodě se zbožím smíšeným je možno se zastavit na kávu, kterou si pokaždé neopomeneme vychutnat na malé terase. Cestováním po naší republice podpoříme (zvláště v dnešní nelehké době) místní drobné podnikatele a živnostníky. Mnohem raději, než nechávat své peníze někde v cizině. Tak příjemné cestování a mnoho hezkých zážitků, vážení.
Přeju Vám, i Vašim dětem, pěkný den.
A. K. Kýzl

Právě přítomno: 505 hostů a žádný gestor