Železniční muzeum ČD Lužná u Rakovníka připravila pro letošní Dny železnice v Plzni překvapení pro příznivce parních vlaků. Netradičně byl vypraven parní vlak ve všední den a to ve čtvrtek 22. 9. z Lužné přes Rakovník, Jesenici, Blatno u Jesenice, Plasy do Plzně. Bylo tam možno projet parním vlakem část naší nejdelší lokálky a část tratě Žatec – Blatno - Plzeň s hodinu a půl trvající zastávkou v žst. Plasy.

Město Plasy je známé bývalým cisterciáckým opatstvím, které po zrušení kláštera Josefem II. koupil rakouský kancléř Klemens kníže Metternich, který je v Plasech dokonce pohřben. Pohřební kaple i celý klášter prochází dlouhodobou rekonstrukcí. Již pře pár lety byl obnoven knížecí pivovar v místě bývalých pivovarských sklepů, neboť v původním pivovaru je expozice Národního technického muzea a Infocentrum. Na nádraží Plasy naštěstí dosud existuje nádražní občerstvení, neboť budova nepatří Správě železnic, ale Sokolu Plasy, takže ji nepřátelé nádražních hospod nemohou zrušit. Naposledy byl dokonce zrušen i nádražní hostinec v Rakovníce. Nádražní hostince mizí jako jarní sníh. Kdo za to může, ať se přihlásí!
A ještě pro informaci: před parním vlakem Lužná – Plzeň, vedený lokomotivou 354.195 (r. v. 1925, První českomoravská, Praha-Libeň) jel konvoj historických vozidel Muzea Lužná po té samé trase. Lidé stojící kolem tratě měli tak zpestření všedních dnů jak se patří. Děkuji Muzeu Lužná za skvělé akce, které se v letošním roce velmi vylepšují (Viz v Cestujeme „Z muzea do depozitáře Chomutov“ třeba). Jen tak dál!
Martin Kubík

Právě přítomno: 374 hostů a žádný gestor