Při léčebném pobytu v západočeských lázních, které jsou nově v UNESCO možno uskutečnit výlet na jízdenku Egronet  třeba až do Bayreuthu. Bayreuth patřil do roku 1792 pod markraběcí luteránskou větev Hohenzollernů pod knížectví Ansbach-Bayreuth. K Bavorsku připadl Bayreuth až po roce 1812. Na železnici byl Bayreuth napojen již v roce 1853 a v průběhu let se stal důležitým železničním uzlem, který se při masivním rušení tratí v sedmdesátých až devadesátých letech značně ztenčil.

Z Bayreuthu vedla dokonce spojující trať s Kulmbachem (42 km, vytrháno postupně do roku 2007) a odbočka do Hollfeldu (vytrháno po roce 1998), další regionální trať vede do Weidenbergu. Ta pokračovala až do lyžařského střediska Warmensteinach - jelikož bavorská vláda neuvolnila peníze na její generální opravu a obnovu osobní dopravy, protože si stanovila cíleně nereálné denní počty cestujících (1 tisíc až na konečnou!), byla po roce 2015 vytrhána a změněna na trvale módní cyklostezku. Nákladní doprava pro přepravu dřeva z okolních lesů se tak stala minulostí. Další příspěvek Německa ke Green Dealu?? V současné době je tak obsluhován pouze úsek Bayreuth - Weidenberg společností Agilis, která je krajně nespolehlivá, stačí vetší absence strojvedoucích a vlaky jsou rušeny nebo nahrazeny NAD, v horším případě i bez náhrady!
V Bayreuthu stojí za návštěvu markraběcí operní dům z roku 1752, který je od roku 2012 v UNESCO a starý či nový zámek. Nedaleko žst. Bayreuth se nachází i operní dům z roku 1872, vystavěný pod dohledem skladatele Richarda Wagnera. Wagner patří k největším německým skladatelům a byl oblíbený i u nacistů, proto se v zahraničí po roce 1945 dlouho nehrál, znělku z opery Valkýra - Let Valkýr využívalo i Luftwaffe. Valkýra bylo před časem uvedena v pražské Státní opeře/ND.
Martin Kubík

Právě přítomno: 335 hostů a žádný gestor