Ve středu 30. 10. 2019 se v sídle OSŽ, v Domě Bohemika, uskutečnilo setkání odborových centrál nad návrhem PKS ČD, a. s., na rok 2020, zaslaným zaměstnavatelem. Odborové centrály po rozsáhlé debatě k předloženému návrhu zaujaly písemné stanovisko. Odborové centrály zásadně nesouhlasí s návrhem zaměstnavatele v těch ustanoveních zaslaného návrhu nové kolektivní smlouvy, kde by mělo dojít ke snížení nebo zrušení dojednaných „benefitů“ obsažených v PKS ČD, a. s., na rok 2019.

Dále se odborové centrály v dopise pro zaměstnavatele vyjádřily o požadavcích na nárůst tarifní mzdy. První kolektivní vyjednávání o PKS ČD, a. s., na rok 2020 se uskuteční v úterý 12. 11. 2019 v odpoledních hodinách.

Druhý bod, kterým se odborové centrály na svém jednání zabývaly, se týkal pátečního (25. 10.) jednání mezi zástupci vedení Českých drah a Jihomoravského kraje ve věci uznávaní „režijek“ v Jihomoravském kraji.

Odborové centrály shodně odmítají výši kompenzace, kterou Jihomoravský kraj požaduje od Českých drah za držitele režijek s časovým doplatkem na používání vlaků ČD objednávaných Jihomoravským krajem, jako výrazně nepřiměřenou. V případě pokračování nepříznivého vývoje jednání ve věci nastavení podmínek užívání režijek ve vlacích objednávaných Jihomoravským krajem jsou odborové centrály připraveny se neprodleně sejít za účelem domluvy na společné razantní reakci.

Michael Mareš s přispěním Věry Nečasové, tajemnice PV OSŽ při ČD
 

Právě přítomno: 251 hostů a žádný gestor