Na dnešním jednání (Pá 14. srpna 2015) odborových centrál a vedení SŽDC zaměstnavatel odborovým centrálám předal návrh textu kolektivní smlouvy SŽDC na období 2016 - 2018 a současně návrh textu dohody o kolektivním vyjednávání o tomto dokumentu. Tím bylo zahájeno kolektivní vyjednávání. Na místě bylo dododnuto, že:

-  do 28.8.2015 jednotlivé odborové centrály předají  zaměstnavateli návrhy složení svých vyjednavacích týmů,

-  nejpozději do 11. září 2015 předají odborové centrály zaměstnavateli svoje společné stanovisko k  návrh textu PKS SŽDC předloženého dnes  zaměstnavatelem. Za účelem sjednání tohoto společného stanoviska se zástupci všech odborových centrál sejdou ke společnému jednání v pondělí 7. září v sídle centrály OSŽ  v Domě Bohemika v Praze Vysočanech,

- dne 17. září 2015 se uskuteční další společné kolektivní vyjednávání o textu PKS SŽDC na příští období, kde zástupci zaměstnavatele a odborových centrál budou podrobně prezentovat své návrhy a stanoviska,

- byly také navrženy další termíny kolektivního vyjednávání, a to 9. října, 19. října a  23. října 2015 a následně týdenní výjezdní jednání v termínu 2. - 6. listopadu 2015.

Lze konstatovat, že výše uvedené dohodnuté termíny dávají odborovým centrálám dostatečný časový prostor pro přípravu na další postup v kolektivním vyjednávání. Stanovisko OSŽ k návrhu textu PKS předloženého zaměstnavatelem a složení vyjednávacího týmu OSŽ   bude mj. předmětem jednání výjezdního PV OSŽ SŽDC ve dnech 20. - 21. srpna 2015.

Kromě problematiky zahájení kolektivního vyjednávání bylo předmětem dnešního jednání také vystoupení náměstka  GŘ SŽDC pro řízení provozu  Ing. Josefa Hendrycha na téma aktuálních problémů v segmentu řízení provozu, potvrzení  dosud provizorního rozpočtu FKSP SŽDC 2015 po schválení výsledků hospodaření SŽDC (a tím také celkového objemu FKSP) za rok 2014 správní radou SŽDC v nezměněné podobě, představení návrhu textu 2. změny předpisu SŽDC Zam1, představení návrhů na další rozvoj spolupráce na projektu Tým SŽDC a informace o pokračování realizace záměru elektronického zpřístupnění rozpisů směn zaměstnanců  SŽDC z úlohy EVYDO (včetně potvrzování případných změn v průběhu stanoveného období !!) prostřednictvím STKR, kdy se aktuálně jeví jako reálný termín spuštění této nové funkcionality STKR v průběhu měsíce listopadu 2015.

Mgr. Martin Malý, předseda PV OSŽ SŽDC

 

Právě přítomno: 333 hostů a žádný gestor