Miroslav Zikmund popisuje přístup německé a české strany k železničním lokálkám
 

V Jihomoravském kraji objednavatel veřejné dopravy KORDIS zrušil objednávku železniční dopravy na několika tratích k 11. červnu. Prý přepravní potřeby občanů uspokojí autobus obsluhující postupně několik obcí, díky čemuž trvá cesta do krajského města o mnoho déle. Paradoxem je, že trať z Boskovic do Velkých Opatovic se chystá Správa železnic modernizovat, neboť zde budou minimálně 3x týdně jezdit nákladní vlaky…

V sobotu 10. června jsem byl na výletě do „fukovského“ výběžku jímž probíhá několik set metrů nejsevernější železniční trati na území ČR (Republiky Československé). Při té příležitosti jsem se s kamarádem, jedoucím dál do Německa stavil na nádraží v německém Seifhennersdorfu. Od neděle 11. června se totiž na nádraží zase jezdí. Staniční budova se sice rozpadá – počínaje střechou ve střední části, nicméně na koleji číslo 1 u staniční budovy byly vykáceny náletové dřeviny, reaktivováno přejezdové zabezpečovací zařízení a mohou sem opět jezdit vlaky.
Před léty se končilo u provizorního nástupiště zbudovaného z ocelových profilů, pak následovala NAD (SEV) v úseku Seihennersdorf – Varnsdorf-pivovar Kocour, zajišťovaná mikrobusem. Ta skončila v sobotu 10. června. Při této „slavné“ obnově provozu byla v pátek i sobotu na přednádražním prostoru Bahnhofstrasse pořádána lidová veselice spojená s hudbou, tancem, zábavným programem pro děti a podáváním gastronomických lahůdek.
Jaká byla asi celková celodenní frekvence při nasazení mikrobusu pro 9 osob u 11 párů vlaků v pracovních dnech ve srovnání s údajně 75 přepravenými osobami „před pandemií“ u sedmi párů vlaků v pracovních dnech na trati Boskovice – Velké Opatovice? Zatímco v Seifhennersdorfu se slaví obnovení provozu, v Boskovicích se pořádá smuteční tryzna v souvislosti s ukončením provozu… A rozhodně si nedělám iluzi, že nahrazení NAD (SEV) přivede do „prodlouženého“ vlaku další cestující.
Hlavní nástup je ve Varnsdorfu i od přípojných vlaků z Děčína, resp. Rybniště, které mají být „pro nedostatečný zájem omezeny". O tom, že eventuální náhradní BUS bude s delší cestovní dobou stíhat přípoje ve Varnsdorfu s minutovými přestupními dobami, lze pochybovat. Vlak jede 14 minut, bus jednou tak dlouho – další vlak jede za necelou hodinu/dvě…

Miroslav Zikmund
 

Právě přítomno: 227 hostů a žádný gestor