V rámci prováděných kontrol inspektory BOZP bývá zjišťováno, že někteří zaměstnanci nemají zajištěno vlastní WC, případně k němu mají ztížený přístup. Jak je to tedy se záchody pro zaměstnance?

Na základě ustanovení § 54 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci platí, že záchod musí být pro zaměstnance v každém případě zajištěn, za to je odpovědný zaměstnavatel. Pokud se jedná o jeho umístění, nesmí být od pracoviště vzdálen více než 120 metrů. Pokud je cesta k tomuto záchodu nějakým způsobem ztížena (nerovnost povrchu, chůze do kopce, členitá přístupová cesta), pak se tato vzdálenost snižuje na max. 75 metrů.

WC se nově zřizují jako splachovací v podobě kabinky a to v každém podlaží, kde je trvalé pracoviště. Záchody musí být zřízeny odděleně podle pohlaví. Pokud však pracuje na pracovišti maximálně 5 zaměstnanců lze zřídit jeden záchod, který bude společný. Rovněž platí, že nově nelze zřizovat tzv. suché a chemické záchody pro pracoviště určená pro trvalou práci, kromě mobilních pracovišť a pracovišť, kde probíhají epidemiologicky závažné činnosti. V předsíni záchodu musí být zřízeno minimálně umývadlo s tekoucí vodou. Pokud se jedná o dodržení osobní hygieny u suchých a chemických WC, zde musejí být zřízeny přiměřené podmínky pro umytí rukou.

Pro zajímavost lze uvést i minimální počet záchodů podle zastoupení zaměstnanců ve směně. Např. na 10 žen je určeno 1 sedadlo, na 11 až 30 žen 2 sedadla a 3 sedadla na 31 až 50 žen. Co se týká mužů, platí, že na 10 mužů postačuje 1 sedadlo, na 11 až 50 mužů 2 sedadla WC.

Samozřejmě platí, že každý zaměstnanec má v rámci své směny nárok na bezplatné použití WC.

Mgr. Petr Kožmín
Vedoucí oddělení BOZP

Právě přítomno: 340 hostů a žádný gestor