Nové pětivozové jednotky InterJet, které České dráhy, a. s., nasazují na některé spoje „Západního expresu“ a „Krušnohoru“ z Prahy do Chebu, přímo lákají vydat se s nimi někam na cesty. Neodolali jsme a ve čtvrtek 3. února čekáme v Teplicích v Čechách na svůj vlak, abychom se vydali na malý výlet. Svezení se v soupravě InterJet je opravdu hodné úrovně cestování 21. století. Cestující zde mají možnost, mimo jiných vymožeností, využít například služeb mobilního minibaru, čímž pádem cesta utíká daleko příjemněji. A dlužno říci, že ceny jsou zde (na dnešní dobu) opravdu slušné.

A tak pomalu, nežli jsme se nadáli, necelé dvě hodiny jízdy utekly jako voda a vlak už brzdí ve stanici Chodov. Posledních pět kilometrů naší cesty po kolejích do Lokte, cíle dnešního výletu, je totiž nutno absolvovat z Chodova starým sólo motorákem „Orchestrion“, řady 810. InterJet a Orchestrion to je, arci, opravdu propastný rozdíl. Nikdo ale nemůžeme chtít, abychom se (zatím) se stejným cestovním komfortem, jako na hlavních tazích, setkávali i na lokálních tratích. Ke chvále Českých drah, a. s., se ale situace i zde pomalu zlepšuje a do provozu jsou postupně zařazována moderní vozidla.
Představovat starobylý hrad Loket a jeho známou siluetu nad řekou Ohří snad ani není potřeba. Hrad je postaven na skalním ostrohu, téměř ze všech stran omýván řekou. První zmínka pochází z roku 1234. Znalcům historie je známo, že v roce 1319 krátce na hradě pobývala Eliška Přemyslovna s tehdy tříletým kralevicem Václavem, pozdějším králem Karlem IV. Kolem roku 1390 (za krále Václava IV.) byl hrad přestavěn do dnešní podoby. Jednalo se tehdy o jednu z nejsilnějších pevností v Evropě, takřka nedobytnou. Sympatické je i samotné městečko Loket, které si do dnešních dnů zachovalo mnohé ze své někdejší atmosféry.
Nyní ale také trochu té historie železniční. Trať společnosti Buštěhradské dráhy minula městečko Loket v roce 1870 o několik málo kilometrů (úsek Karlovy Vary – Cheb zprovozněn 19. 9. 1870 – dnes trať č. 140). V té době se také zrodila myšlenka na vybudování koněspřežní dráhy z Nového Sedla přes Loket do Mariánských Lázní. Plány však zhatila hospodářská krize. Postavení lokální dráhy z Nového Sedla do Lokte umožnil až zákon z roku 1875 „O dráhách nižšího řádu“. Trať o délce 5,3 km s ostrými oblouky a stoupáním až 25 promile byla uvedena do provozu dne 15. 10. 1877. V roce 1901 (7. 12. 1901) dosáhla do Lokte spojovací dráha, trasovaná z Krásného Jezu (odbočka z trati Karlovy Vary – Mariánské Lázně, dnes č. 149). Koleje, dlouhé 15 km, vedly náročným terénem se sklony až 32 promile, čtyřmi tunely, přes čtyři kamenné viadukty a po ocelovém mostě přes Ohři v Lokti.
V padesátých letech minulého století nabývá dráha na významu v souvislosti s těžbou uranu v oblasti Slavkovského lesa. Od 1. 6. 1997 je na trati zastaven provoz – dlouhodobá výluka. Dnes zajišťují osobní dopravu motoráčky z Nového Sedla (Chodova) pouze do zastávky Loket (sporadicky Loket předměstí). Zbytek kolejí do Horního Slavkova postupně chátrá a stává se častým cílem dobrodružných výprav po mizejících tratích. Přejme těmto kolejím, aby se (snad) jednou vrátil provoz na celou jejich délku z Nového Sedla až po Krásný Jez. Tak šťastné cestování, vážení, nejen s moderním InterJetem.
Přeju Vám, i Vašim dětem, krásný den.
A. K. Kýzl

Právě přítomno: 158 hostů a žádný gestor