Před čtyřiceti lety, se změnou GVD v květnu 1982, byl ukončen provoz z důvodu pokračující důlní činnosti na trati Trmice - Chabařovice (pak staré nádraží). V místech kudy vedla trať, bylo po ukončení těžby na povrchovém dole Milada I. v roce 1998 v rámci programu rekultivace zřízeno velké jezero evokující název velkolomu Milada. Důlní činnost v oblasti Chabařovic byla zahájena po roce 1800 a to v režii trmického hraběcího rodu Nosticů a chlumeckého hraběcího rodu Westphalen von Fürstenberg.


Rod Westphalen von Fürstenberg se po roce 1945 stáhl na své statky do Německa, kde dosud velmi úspěšně hospodaří, zatímco v Čechách byl zámek v Chlumci u Chabařovic v období socialismu srovnán se zemí. Nezaměňovat s knížecím rodem Fürstenberg co vlastnil Křivoklát! https://www.graf-von-westphalen.de/wir-vor-ort/standorte-landwirtschaft/gut-fuerstenberg/
Jezero Milada se postupně napouštělo od 15. 6. 2001 do 8. 8. 2010, jeho hloubka je 15 - 24 metrů, rozloha 252 hektarů. Doporučuji vystoupit z vlaku v žst. Trmice (firma Regiojet), kde si prohlédneme rozpadající se výpravní budovu a most přeložky tratě z roku 1982, který překračuje kolejiště žst. Trmice. U žst. je obrovská teplárna, původně elektrárna. Orientace dle mapy.cz.
Pohled na jezero s pozadím Krušných hor z jedné strany a Českým středohořím z opačné strany je úchvatný až zádumčivý, trochu mystický. Jezero již zabydlují vodní ptáci. Na konci jezera uzříme ocelárnu z roku 1893, která jediná zbyla ze zbořené vesnice Vyklice a stojí přímo u zrušené žst. Chabařovice staré nádraží, ještě zcela nedávno mohla přepravovat po železnici, kolejiště bylo vytrháno, budova nádraží již dávno srovnána se zemí.
Od bývalého nádraží dojdeme do centra města Chabařovice, které uniklo zboření na poslední chvíli, mělo se bourat po roce 1990. Městský úřad byl již v roce 1986 vymazán a město bylo začleněno do obvodu Ústí nad Labem 2, v roce 1990 vznikl opět městský úřad Chabařovice. Nyní se připravuje celková obnova města, které je od roku 1995 městskou památkovou zónou. V letech 1928-1964 jezdila do Chabařovic úzkorozchodná tramvaj z Ústí nad Labem. Poslední rok provozu jen v noci.
Do roku 1990 bylo vlivem připravované likvidace města zbořeno předměstí, z něhož zbyla pouze kaple sv. Jana Křtitele. Ve staré radnici je městské muzeum, za mé návštěvy se nepodařilo sehnat správce, aby mi otevřel budovu. Přeložka tratě míjí město a v nové žst. Chabařovice nyní již nestaví ani vlaky osobní přepravy. Prý měla sloužit pro přesunuté město po jeho vysídlení, nová výstavba měla být u nového nádraží. Dlužno dodat, že chabařovické uhlí bylo nejkvalitnější z regionu a zásobovalo plynárnu Užín. Nyní není v ČR žádná plynárna na uhlí a závislost na dovozu je v dnešní době alarmující.
Na chabařovickém hřbitově se nachází pozoruhodný hrob Anny Marie von und zu Furtenburg. Hraběnka Maria von und zu Furtenburg (1752-1825), významná mecenáška Chabařovic, zakladatelka nadačního fondu. Jedná se o nejstarší hrob nejen místního pohřebiště, ale i celého okolí. S bratrem, který byl farářem, k nám přišli z Prahy. Ten je pochován ve Skoroticích u kostela. I jeho náhrobek se dochoval do dnešních dnů.
Martin Kubík

Právě přítomno: 325 hostů a žádný gestor