Žádná jiná trať na síti SŽ nemá za sebou tak urputný na znovuzprovoznění či zrušení jako Kozí dráha Děčín hl. n. – Telnice - Oldřichov u Duchcova. Vše začalo po nástupu železničněnepřátelského vedení Ústeckého kraje v roce 2004, kdy tehdejší hejtman Šulc (ODS) vyhlásil dlouhodobé tažení proti krajské regionální železnici, což korunoval úspěchem v prosinci 2007 zastavením veškeré osobní doprava na Kozí dráze jako celek. Od té doby do roku 2015 probíhaly pouze sporadické jízdy turistických vlaků v úseku Děčín - Telnice, někdy až do Krupky. Bolavé místo tratě je úsek Telnice - Chlumec u Chabařovic, kde nebyla v sedmdesátých letech 20. století provedena generální oprava a úsek zůstal na dřevěných vyhnilých pražcích.

26. března 2022 přes trvalý odpor města Děčína byl obnoven turistický provoz dopravcem KŽC z Děčína do Telnice. Výhledově má dojít k opravě celé tratě až do Oldřichova. Dlužno podotknout, že Kozí dráha byla do roku 1971 součást nepřerušené tratě Děčín – Litvínov – Jirkov - Chomutov. Úsek Litvínov - Jirkov byl postupně zrušen v důsledku pokračující těžby uhlí povrchovým dolem. Při rekonstrukci tratě Děčín - Telnice byly nesystémově zrušeny dopravny D3 Jílové u Děčína, Libouchec a Malé Chvojno, zůstala pouze Telnice jako dopravna D3. V neprovozním úseku Telnice - Oldřichov zůstaly zatím dopravny beze změn. Další nedotaženou věcí Správy železnic je neobnova žádné manipulační koleje v žádném nz, takže nákladní doprava nemůže být zatím obnovena, ač o ni projevily zájem různé firmy - nakládka dřeva či firma RYKO. SŽ se zatím tváří, že je připravena sjízdnost kolejí provést. Necháme se překvapit.
Sídlo dirigujícího dispečera byla historicky nejprve v žst. Malé Chvojno, po první Šulcově redukci byl dispečer přenesen do žst. Teplice-lesní brána, po konečné likvidaci osobní dopravy v roce 2007 byl dispečer přenesen do žst. Teplice. V sedmdesátých letech byla celá trať obsazena výpravčími a byla zde silná nákladní doprava pro odklony vyrovnávkových vlaků. Ještě v roce 2001 jsem byl svědkem jízdy vlaku Vn v dopravně Krupka. V obvodu souměstí Krupka - Bohosudov, je poblíž t. č. neprovozní zastávky Bohosudov-zastávka (na Kozí dráze) nejstarší původní sedačková lanová dráha, která byla postavena v roce 1952 (oslaví 70 let!) – Bohosudov - Kněžistě (nyní přejmenována na Komáří Vížka). Do roku 1996 patřila ČD, předtím ČSD - v roce 1991 stála jízdenka 6,-Kč, nyní 140,-(!). I proto někteří volí místo jízdy zpět pěší pochod. V Krupce jsou i další pamětihodnosti - viz obrazová příloha.
První vlaky na Kozí dráhu přijely 2. 10. 1871, v části na Chomutov 19. 12. 1872, lanovka na Komáří Vížku vyvezla turisty prvně 5. 5. 1952.  http://www.komarivizka.eu/lanovka  
Martin Kubík

Právě přítomno: 392 hostů a žádný gestor