V „Cestujeme s Obzorem“ z 27. 8. 2019 jsem se zmiňoval o historii a současnosti zámku Nebílovy u Šťáhlav. Po třech letech jsem se vrátil na půvabné místo opět. Zámek se postupně rekonstruuje, a jelikož je nyní dovoleno v prostorách zámků v majetku státní památkové péče bezplatně fotografovat zasílám čtenářům pár nových poznatků.

Největší rozkvět zažil zámek za Vojtěcha hraběte Czernína z Chudenic (1746 - 1816), který pozval po svém převzetí správy zámku v roce 1785 malíře Antonína Tuvora (1747 - 1807), který celá zámek vymaloval, jeho jedinečná výmalba tanečního sálu evokuje tropický prales, což je naprostý unikát, který nevidíte na žádném jiném zámku. Je pozoruhodné, že restaurátoři byli schopni nanést léta sejmutou (asi 45 let!) výmalbu zpět do sálu. V přízemí zámku v prostorách Tuvorovy kavárny (prodej regionálních likérů a piva) je pouze již do 4. září výstava obrazů undergroundového malíře Jiřího Kovaříka (1932 - 1994), v zadní místnosti stojí za pozornost čistě provedené akty.
Nejbližší zastávka vlaku (asi 7 kilometrů) je z. Štáhlavy (bývalá žst., pak nz., nyní z., pokladna zrušena), pro toho, kdo nemůže daleko chodit, existuje přímé spojení regionálním autobusem k žst. Plzeň hlavní nádraží (nový terminál).
Proti zámku je pravý vesnický hostinec, ohřívá pizzy, pivo Gambrinus. V místě je i vietnamský obchod či sezonní prodej jablek a švestek z bývalých zámeckých sadů.
Martin Kubík

 

Právě přítomno: 171 hostů a žádný gestor