V polovině srpna se uskutečnily oslavy 150 let trati Chomutov – Křimov - Vejprty. Jedna věc je oslava a druhá věc je skutečnost, že trať Chomutov - Vejprty poškodilo vedení Ústeckého kraje za hejtmana Šulce (ODS) v roce 2006, kdy došlo k výrazné redukci provozu na trati na tři páry vlaků, což mělo za důsledek následné zrušení postu dirigujícího dispečera-výpravčího v kdysi důležité uzlové stanici Křimov (km 22,800/km 0,000 - kilometráž do Vejprt je jako odbočná trať od nuly), redukce vyprázdnila zbylé vlaky, protože byly vedeny v nepoužitelných časech pro dojíždění do práce a škol.

Následovala další redukce na víkendový provoz, pak se provoz omezil jen na letní sezonu, která byla v tomto GVD navíc zkrácena pouze do 3. 10., ač jinde končí 30. 10. Nějakou dobu po zrušení dirigenta v Křimově zůstal ještě přilehlý výpravčí ve Vejprtech, pak byl i on zrušen a nyní je trať dirigována z Chomutova. Pravidelná nákladní doprava není dle listu GVD vedena již vůbec, pouze do dopravny Černovice. Staniční budovy v Černovicích, Domině či Rusové (poblíž zatopeného města Přísečnice) byly zdemolovány.
Rozsáhlá budova výpravní budovy v Křimově byla prodána a majitel ji oplotil. Ještě v 90. letech zde byla funkční nádražní restaurace. Osobně jsem v roce 1990 v ní ještě pil pivo. V Křimově odbočovala v letech 1875 - 1972 hlavní trať do saského Reitzenhainu přes Horu Svatého Šebestiána. Do konce 50. let bylo ještě obsluhováno nz Hora Sv. Šebestiána, kde se nakládalo dřevo a rašelina. Až do zrušení tratě byly na trati odstavovány správkové vozy.
Když jsem procházel trať do Reitzenhainu v lednu 1990, stál ještě most v km 31,036, ten byl asi v roce 1992 ilegálně zbořen a odvezen postupně do šrotu. Je paradoxem, jak uvádí publikace Jana Kadlece (Chomutov muzeum 2005), že ještě v roce 1991 byla vedena oboustranná jednání v Chomutově na okresním úřadu na obnovení tratě do Saska! V roce 1993 byla v Německu sloučena DR s DB a to byl pro tratě ve východním Německu smrtící koktejl (ruku v roce s likvidací východoněmeckého průmyslu DDR). V letech 1991- 2004 bylo zrušeno 2300 kilometrů tratí bývalých Německých říšských drah (DR)v bývalém Východním Německu, z nichž se dosud obnovil pouhý zlomek, navíc se má něco opět v Brandeburgu rušit (v době Green Dealu je to na pováženou, možná se tak prý nestane).
Křimov doporučuji navštívit, protože se ve výtopně i před ní nachází sbírka železničních vozidel. Hlavně parní lokomotiva 414.407 (rok výroby 1896, Wien, StEG), jejíž renovace se připravuje, snem Loko-Motiv klubu Chomutov je její zprovoznění.
Osobní vztah mám k této části Krušných hor - vsi Načetínu/Kalek, jelikož jsem s rodiči jezdil v 70. letech na dovolené k bývalému chomutovskému strojvedoucímu p. Jedlinskému (zemřel již v roce 1975), který jezdil před válkou s párou na Reitzenhain a Vejprty.
Martin Kubík

 

Právě přítomno: 315 hostů a žádný gestor