Na jihovýchodním Slovensku v oblasti turisticky navštěvovaného Slovenského krasu je od roku 2003, kdy tehdejší premiér Dzurinda bezprecedentně poškodil slovenskou železnici zastavením provozu na desítkách tratích, nejvíce poškozena právě zmíněná oblast. Tento trend se nezastavil ani nyní. Proto jsem neváhal a 3. 9. jsem využil poslední možnost v rámci „letních vlaků“ projet trať Plešivec - Slavošovce, kde jinak osobní vlak neuvidíte (viz i „Cestujeme“ září 2019).

Oproti roku 2019 se na trati ještě více umrtvila i nákladní doprava, dřevo patrně po vytěžení kůrovce se přestává vozit, pouze je nepravidelná obsluha papírny Slavošovce. Dle slov průvodčího byl do zrušení osobní dopravy v Slavošovcích dirigující dispečer, ten nyní sídlí v Plešivci. V Slavošovcích je dosud obsazován závorář - kontrola přejezdů. Zrušení osobní dopravy mělo za následek i likvidaci protinádražní restaurace v Plešivci a ostatních služeb dle hesla vše souvisí se vším. V Plešivci zastavují jedině rychlíky Košice - Zvolen, osobní doprava v úseku Moldava nad Bodvou - Jesenské byla vygumována. Další poškození osobní dopravy má následovat v GVD 2023, všechny rychlíky pojedou mimo žst. Fiľakovo a budou stavět pouze ve vzdálené zastávce Fiľakovo zastávka. Naopak úsek Moldava - Košice bude elektrifikován. V Moldavě již stojí stožáry.
Z Plešivce možno pokračovat rychlíkem do Lučence a dále autobusem kolem tratě, od roku 2003 bez osobní dopravy, Lučenec - Rapovce – Kalonda – (Ipolytarnóc). V Rapovcích těsně vedle bývalé stanice jsou totiž od roku 2012 krásné termální lázně s teplotou 34 - 38 stupňů. V místě je několik možností ubytování. Z Rapovců možno dojít 6 kilometrů do maďarské žst. Ipolytarnóc na vlak směr Balassagyarmat (pouhé 4 páry vlaků denně). Neuvěřitelné, že v době Schengenu není možná oboustranná dohoda, aby vlaky z Ipolytarnóce byly vedeny až do Lučence s obsluhou lázní Rapovce. Jednou ročně do Rapovců jezdí výletní vlak ze Zvolena, trochu málo, letos jel 27. srpna.
Martin Kubík

Právě přítomno: 371 hostů a žádný gestor