Reportáž z jednání PV OSŽ SŽDC 21. května je zveřejněna ve Zpravodajství On - Line OSŽ v článku Mroslava Glosse Stejnokroje pro zaměstnance Centrálního dispečerského pracoviště nejsou na pořadu dne

Vedle záležitostí uvedených v tomto článku se PV OSŽ SŽDC  na svém jednání zabýval mj. také postupem realizace přístupu zaměstnanců k rozpisům směn na vyrovnávací období elektronickou cestou přes STKR. S tímto požadavkem se vyjedavači OSŽ obrátili na zaměstnavatele už koncem roku 2014 a to v souvislosti s tím, že se  SŽDC zaměřilo na důsledné dodržování zákonné povinnosti zpracovat rozpisy směn na celé vyrovnávací období pro zaměstnance s nerovnoměrným rozvržením pracovní doby (viz. opatření GŘ č. 7/2014).

Rozpis na celé vyjednávací období na jedné straně umožňuje zaměstnancům lépe dopředu plánovat své soukromé aktivity ve volných dnech, na druhé straně ale výrazně komplikuje možnost výměny směn mezi zaměstnanci, neboť zaměstnavatel musí pro případnou kontrolu ze strany inspekčních orgánů doložit včasné písemné seznámení zaměstnanců s provedenou změnou rozpisu směn. Plnění této povinnosti tradiční "papírovou" formou není zejména pro komandující provozních obvodů u řízení provozu  jednoduché a proto se v řadě PO brání výměnám směn u "turnusových zaměstnanců" (slovy PKS "zaměstnaců s pevným rozvržením pracovní doby na vyrovnávací období)" a tito potom po dohodě raději přecházejí do režimu letmo.

Vedení PV OSŽ SŽDC   vidí možnost snadnějšího řešení výměn směn právě v tom, že by zaměstnanci měli možnost nahlížet do svého rozpisu směn elektronicky z počítačů SŽDC  přes STKR. Přes STKR bude nejen možnost rychlé informace zaměstnanců o změně rozpisu směn, ale současně také možnost elektronického zadání  potvrzení o seznámení se s touto změnou s tím, že aplikace vygeneruje  komandující toto potvrzení pro doložení splnění povinnosti seznámení dotčených zaměstnanců pro případnou kontrolu ze strany inspekčních orgánů. Vedení SŽDC tento návrh OSŽ akceptovalo a činí kroky pro jeho realizaci. Podle infomací zástupců O10 GŘ SŽDC na jednání  PV OSŽ SŽDC 21.5.2015 je v  současné době  již provedena potřebná úprava docházkové úlohy EVYDO, není však bohužel ještě uzavřeno výběrové řízení na dodavatele úpravy samotného STKR. Z těchto informací je zřejmé, že se tuto novou funkcionalitu STKR nepodaří uvést do provozu před zahájením druhého vyrovnávacího období letošního roku, je však reálné, že bude uvedena do provozu někdy v průběhu druhého pololetí. Vedení PV OSŽ SŽDC  v každém případě považuje budoucí  zprovoznění této funkcionality STKR za velmi významné  zlepšení jak pro zaměstnance s nerovnoměrným rozvržením pracovní doby (zejména "turnusáky")  tak také pro  komandující nebo jiné zaměstnance, kteří se tvorbou rozpisů směn zabývají.

Mgr. Martin Malý, předseda PV OSŽ SŽDC

Právě přítomno: 198 hostů a žádný gestor