Stejnokroje pro zaměstnance CDP nejsou na pořadu dne, to byla jedna z informací člena Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., Pavla Krhounka, který v rámci plnění kontroly usnesení referoval o jednání pracovní skupiny pro OOPP (podrobnosti o výsledku jednání jsou zveřejněny na webových stránkách OSŽ v rubrice PV SŽDC).


„V této chvíli probíhá také výběrové řízení na firmu, která by dodala látku na kalhoty, diskutuje se o podobě sandálů pro zaměstnance CDP," doplnil Pavel Krhounek. Květnové jednání Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., proběhlo 21. května v Praze, první část jednání pak za účasti předsedy OSŽ, Bc. Jaroslava Pejši. V kontrole přijatých úkolů se hovořilo i o webových stránkách OSŽ. Předseda PV OSŽ SŽDC Mgr. Martin Malý v této souvislosti konstatoval, že řada členů neví, že jsou informace dostupné pod hlavní nabídkou u jednotlivých rubrik podnikových výborů. Proto požádal členy, aby při rozesílání korespondence svým členům vkládali odkaz na tyto stránky.

 

K připomínkám, které zaslal PV k pracovně lékařským prohlídkám zaměstnavateli, zazněla stručná odpověď, že zaměstnavatel všem připomínkám vyhověl! Předseda OSŽ Jaroslav Pejša informoval o semináři, který svolal ministr dopravy 20. dubna na téma „odstraňování monopolu na železnici" a připomněl, že České dráhy jsou pod trvalým tlakem konkurence a také upozornil na skutečnost, že ČD Cargo od svého vzniku ztratilo polovinu zaměstnanců! „České dráhy si jasně uvědomují, že garnitura, která nastoupí po příštích krajských volbách na podzim, bude sjednávat smlouvy na dalších deset, patnáct let a víme, co se odehrálo s jihočeskými linkami, skončilo to na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," řekl dále Pejša. Hovořil i o sledovanosti webových stránek s položenou otázkou, jestli je zaměstnancům na pracovištích umožněn vstup na tyto stránky. Na to reagoval člen PV Libor Šimůnek sdělením, že členům v pražské oblasti se nelíbí, že Obzor je čtrnáctideník a bylo by potřeba archivovat staré články, které jsou na webu. Vyhodnocením tohoto kroku se bude zabývat jednání Ústředí OSŽ v září, sám si pak provede vyhodnocení, kdo a jak často přispívá informacemi do Obzoru a na webové stránky, řekl předseda OSŽ. Jeho představa byla, že se do psaní příspěvků také zapojí více funkcionářů OSŽ.

Kritiku způsobu výběru soukromých firem na opravy a investiční práce na železnici vznesl tajemník PV Adolf Hradílek s tím, že na Slovensku je podmínkou i to, že firma musí mít desetiletou praxi pro tuto práci. Zároveň navrhl usnesení podnikovému výboru, kterým by PV požádal hospodářské vedení o možnost připomínkování novelizace Směrnice č. 53, která se připravuje a týká se zadávání veřejných zakázek. K připomínkám, které měl PV OSŽ a další odborové centrály ke Směrnici č. 75, se pak vrátil předseda PV Martin Malý. Zrekapituloval jednotlivé zásadní připomínky se závěrem, že 12. 5. jim bylo vyhověno (opět text na webových stránkách OSŽ). Krátce pak ještě informoval předseda OSŽ o posledním, dubnovém jednání Ústředí OSŽ, které se mimo jiné zabývalo návrhem kandidátů, zastupujících zaměstnance v DR a SR ZPMV ČR. Pak už prostor jednání patřil návštěvě, stálým hostům z hospodářského vedení SŽDC, s. o., řediteli personálního odboru, Ing. Pavlu Kouckému, Ing. Heleně Vytiskové a Ing. Haně Kohoutové.

Ing. Koucký opět připomněl jednání, která se týkala Směrnice pro posuzování psychické způsobilosti zaměstnanců. „V podstatě neměníme žádná pravidla pro posuzování psychické způsobilosti, v souladu s platnou legislativou zpřesňujeme jen znění některých ustanovení," řekl mimo jiné ve svém delším projevu Koucký. Směrnice by tedy od 1. 6. 2015 měla platit a v jejím rozsahu se také posuzují kandidáti na obsazení pracovních míst na vznikajícím pracovišti CDP Praha. „Uchazečů o tato místa je víc, než můžeme nabídnout," dodal Koucký.

A jak postupuje další nabírání zaměstnanců do provozních profesí v SŽDC? „K dnešnímu dni zbývá ještě přijmout 176 zaměstnanců, nejvíce nově již přijatých zaměstnanců je určeno pro Správy tratí - 146, pro SEE - 81 a pro Správy sdělovací a zabezpečovací techniky - 66," sdělil dále Ing. Koucký. Zazněla pak ještě řada informací a o nich se vedla rušná diskuse. Hovořilo se opět o Pokynu ke mzdové uzávěrce, přístupu zaměstnanců na webové stránky a personálních změnách na odboru krizového řízení. Padla i otázka v souvislosti s nedávnou nehodou na kolínské trati, při které jely dva vlaky proti sobě, ale naštěstí ke střetu nedošlo, jestli je pro železniční dopravu do budoucna akceptovatelné, aby si šetření nehody vyžádalo dvouhodinovou výluku trati, na což kriticky poukazuje cestující veřejnost. Jednání PV OSŽ SŽDC pak přijalo návrh usnesení tajemníka Adolfa Hradílka (viz požadavek výše na předložení směrnice pro výběrová řízení) a byl přijat návrh na další místo výjezdního jednání podnikového výboru 20. až 21. srpna 2015.

Miroslav Gloss

Právě přítomno: 274 hostů a žádný gestor