V průběhu tří týdnů jsme absolvovali šest školení k PKS SŽ na rok 2023 a to v různých koutech naší země. Začali jsme 11.1. v Plzni a 12.1. v Českých Budějovicích. Druhý týden 16.1. Pardubice a 17.1. na naší základně v Praze v domě Bohemika. Poslední týden 23.1. v Břeclavi a nakonec 24.1. v Olomouci.
Všechna školení měla stejný program, měnil se počet účastníků i počet přednášejících. Na všech školeních byl vždy minimálně jeden zástupce zaměstnavatele, a to většinou personální ředitel Ing. Pavel Koucký nebo Ing. Evžen Pospíšil a Ing. Hana Kohoutová, navíc v Praze JUDr. Lenka Vlásková a v Olomouci Ivana Vránová.

S problematikou pracovně právní, pojištěním OSŽ, podmínkami přiznání dávek z Podpůrného fondu, právní pomocí a jízdními výhodami seznámili účastníky pracovníci SPO (sociálně právní oddělení) OSŽ Bc. Alena Šimáčková, Mikuláš Hubicsák nebo Luděk Šebrle pod vedením svého vedoucího JUDr. Petra Večeře. Oblast BOZP zajistilo oddělení JUDr. Petra Kožmína s jednotlivými inspektory v regionech, Jaroslavem Leštinou, Pavlem Antoličem, Monikou Časarovou či Miroslavem Febrem. V Praze byl přítomen s informacemi z jednání OSŽ či tripartity i předseda OSŽ Mgr. Martin Malý. Nedílnou součástí organizace všech školení byla naše asistentka Věra Bezděková.
Nejvíce prostoru na všech školením dostával předseda PV OSŽ Správy železnic Petr Štěpánek, který podrobně informoval o všech změnách nejen v PKS na rok 2023, ale také v oblasti FKSP, a to jak v Rámcových zásadách FKSP, tak i C-FKSP. Informace zdatně doplňovali tajemníci PV Miroslav Maincl, Miloš Paleček a Dušan Richter. Všechny informace týkající se PKS nebo FKSP vždy doplňovali či okomentovali zástupci zaměstnavatele. Účastníci na všech školeních dostali dostatečný prostor k diskuzi ke všem probíraným tématům. A co nejvíce zajímalo účastníky na všech školeních? Zaměstnanecká čipová karta, její uplatňování a vůbec její fungování, jízdní výhody, střežení pracoviště, důsledky změny vyhlášky 589, pracovně lékařské prohlídky, ale i přečerpání dovolené v roce 2022 u více než 800 zaměstnanců. Dále oblast FKSP a zadávání do STKR, KOP a momentální stav výběrového řízení. Také informace o možnosti zvýhodněné rekreace pro členy OSŽ na našich opravených zařízeních (Hotel Ostrý a Gočár v Kořenově) byly přijaty našimi členy velmi kladně.
Poděkování patří všem, kteří aktivně přispěli ke zdárnému průběhu ve všech regionech. Předsedům výborů, jednotlivých ZO, ale také všem účastníkům za korektní vystupování a aktivní přístup.
Celkem bylo na všech šesti místech seznámeno nejen s novou PKS téměř 160 našich členů. Mrzí nás, že někde je účast dost nižší, než jsme očekávali. Je to škoda. Zrovna na tomto fóru může každý diskutovat, jak s vedením PV OSŽ SŽ, tak i se zástupci zaměstnavatele, a to na opravdu jakékoliv téma, nejen PKS. My si navíc odvážíme spoustu dalších informací od našich členů ze všech možných oblastí a mnoho podnětů k další práci.

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl
 

Právě přítomno: 283 hostů a žádný gestor