V sídle Správy železnic proběhlo jednání komise pro OOPP a výstrojní součástky za přítomnosti zástupců zaměstnavatele z odboru O8 – JUDr. Ilona Svobodová, Mgr. Eliška Jirková, Stanislav Smeták, O10 - Ing. Evžen Pospíšil, vedoucí výstrojního skladu Bc. Eva Linhartová a zástupců jednotlivých odborových centrál. Možnosti připojit se přes aplikaci MS Teams bylo i tentokráte využito.

Na úvod ředitelka odboru 08 JUDr. Svobodová oznámila ukončení výběrového řízení na dodání modrých stejnokrojových košil. Momentálně byla objednána jejich výroba a předpoklad objednávání bude v nejbližších týdnech. Pravděpodobný termín dodání až k zaměstnancům je léto 2023. Hledá se také cesta, jak dostat za zvýhodněnou bodovou cenu staré výstrojní součástky, které jsou ještě skladem, Jedná se většinou o okrajové velikosti. Kompletní seznam a hodnoty jednotlivých součástek budou představeny na jednání odborových centrál 16.2.2023.

Vedoucí skladu Bc. Linhartová zmínila i naskladněných téměř 5000 mikin pro zaměstnance, kteří mají nárok na OOPP. Zástupci OC se shodli, že problém není u zaměstnanců, ale u jednotlivých ředitelů či vedoucích zaměstnanců OJ, jejichž rozpočet na mikiny v roce 2022 nepamatoval. Dalším tématem OOPP byl střih a materiálové složení pracovních kalhot, které byly zkoušeny. Zástupci OSŽ otevřeli také téma, zda by nebylo možné za body pořizovat termoprádlo (spodky, modrá trika dlouhý i krátký rukáv), které lze momentálně dostat pouze jako OOPP.

V další části věnované výstrojním součástkám upozornil pan Smeták na zveřejněný nový předpis Zam3, ke kterému chodí již teď některé připomínky. Tyto budeme sledovat a průběžně vyhodnocovat. Velkým problémem je velké množství měřenek, a to částečně i z důvodu nedodržování stanovených postupů „jak objednávat“. Pokud zaměstnanec nenajde svoji velikost v tabulce Katalogu, měl by se objednat do výstrojního skladu, kde si může vše vyzkoušet, případně i nafasovat. Až po neúspěšné návštěvě výstrojního skladu by měla následovat objednávka na měřenku. Došlo také k úpravě střihu košil a kalhot, a před objednáním by mělo vždy dojít opět k přeměření velikosti. Bc. Linhartová dále upozornila na problémy s reklamacemi, kdy na reklamovaném kusu musí být originální označení výrobce, rok výroby atd.

Otevřeno bylo i téma, které na tuto komisi patří pouze okrajově, a to modernizace výpravek pro výpravčí. Vůbec téma, jak označovat zaměstnance (hlavně v noci) je zajímavé a na dlouhou diskuzi (čelovka, blikačka, reflexní páska). Zazněl i požadavek na možné centrální pořizování lamp či světel např. pro výpravčí.

Termín na další jednání pracovní skupiny pro OOPP a výstrojní součástky byl dohodnut na 13.6.2023.

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl

Právě přítomno: 280 hostů a žádný gestor