V pravé poledne začalo jednání zástupců odborových centrál u SŽ se zaměstnavatelem, a to v sídle SŽ v Dlážděné ulici. Byla využita i možnost připojení pomocí aplikace MS Teams.

Na úvod jednání personální ředitel Ing. Pavel Koucký potvrdil schválení organizační změny na úseku řízení provozu Správní radou SŽ, plánovanou od 1.4.2023. Navázal na jednání pracovní komise pro OOPP a výstrojní součástky, kde bylo zástupci odboru 08 přislíbeno vypracování návrhu na odprodej jednotlivých součástek starších uniforem za nižší bodovou hodnotu. Tento materiál byl předložen a schválen. Byla také představena možnost, jak za body odebírat modrá termotrika (pod novou modrou košili), ale také termokalhoty pod stejnokrojové kalhoty. Byla zmíněna i možnost odběru nových mikin (pouze OOPP) na jednotlivé organizační jednotky. Na skladě je cca 5000 ks těchto nových OOPP a stále nedochází k jejich objednávání. Pomoc přislíbil Ing. Koucký při jednání s vedoucími OJ v příštím týdnu.

V oblasti čerpání C-FKSP došlo k částečné dohodě a schválení některých akcí, které nesnesou odklad. V podstatě se jedná o pravidlo platící již dva roky, kdy jednotlivé OC mohou čerpat do výše odsouhlasené v roce 2021. Stejné platí i s výší příspěvku na činnost. Ing. Evžen Pospíšil upozornil na trend, který přetrvává či dokonce převyšuje nároky z roku loňského, a to příspěvek na dovolenou z C-FKSP. V půlce února je vyčerpáno cca 15 mil Kč, což je téměř polovina loňské rekordní částky.

Na úrovni GŘ SŽ byl vypracován materiál „Plnění PKS 2022“, kdy se zástupci jednotlivých OC dohodli na zaslání materiálu a na vyjádření do konce příštího týdne. Ing. Koucký také zmínil stále ještě nepodepsanou smlouvu s dodavatelem KOP, kdy již byly dodány všechny chybějící dokumenty. K podpisu by mělo dojít do konce měsíce února. Tři ze stávajících lokalit zůstávají stejné, čtvrtá bude také jistě lukrativní, bohužel do podepsání smlouvy nelze zveřejňovat. Po přerozdělení poukazů na KOP by určitě během měsíce března první účastnící odjížděli.

Hlavním bodem bylo jednání pracovní skupiny pro střežení pracoviště, ke kterému byl přizván zástupce O11 Ing. Vladimír Tuma, MBA, odborný poradce NŘP. Ing. Koucký okomentoval zaslání jednotlivých dokumentů pro činnost této pracovní skupiny (úplný seznam pracovišť kde se uplatňuje střežení v celé síti a podrobně rozepsaný pro OŘ Brno). Tento materiál nám byl zaslán teprve dnes v noci a povedeme kolem něj určitě dlouhou diskuzi. Rozhodně není v našich silách okomentovat spravedlivé uplatňovaní pracovníka dozoru na více než 400 pracovištích v celé síti. Ing. Tuma, MBA, zdůraznil, že úsek náměstka pro řízení provozu se problematice střežení pracoviště intenzivně věnuje a připravuje další materiály pro následující jednání. Zástupci OSŽ vznesli požadavek na dopracování pracovišť, kde je již plánováno rozdělení střežení do dvou částí. Upozornili také na další možné nesrovnalosti, kterými je nutno se zabývat a také zda by nebylo vhodné při projednávání jednotlivých regionů přizvat např. NŘP z jednotlivých OŘ. Z diskuze vyplynulo, že k dohodě nás čeká dlouhá a náročná cesta na jejímž konci rozhodně nezavládne všude stoprocentní spokojenost.

Termín dalšího jednání byl dohodnut na 21.3.2023

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl

Právě přítomno: 229 hostů a žádný gestor