Již tradiční setkání podnikových výborů OSŽ SŽ a OZŽ ŽSR tentokrát bylo ve slovenské režii. Sešli jsme se u Štrbského plesa, které bylo po celou dobu skryto v husté mlze. Schéma jednání bývá hodně podobné. V úvodním proslovu vystoupili čelní funkcionáři SŽ, ŽSR, OSŽ i OZŽ. Oproti minulým letům se nemohli bohužel zúčastnit generální ředitelé obou železničních společností.
Z úvodních příhovorů vyplynulo, že jak strana zaměstnavatelů, tak i zaměstnanců má v obou zemích podobné problémy, např. s náborem nových, zejména mladých zaměstnanců. Za zmínku snad stojí problémy slovenské strany s financováním pouze ze státního rozpočtu a z toho plynoucí těžkosti s plánováním a realizací investic v daném roce.

Zajímavá a obsáhlá byla také diskuze, která se protáhla až do času plánované večeře. Večerní program byl věnován neformální diskuzi, kdy jsme si se slovenskými kolegy vyměnili zajímavé informace jak z pracovní, tak i odborářské oblasti.
Následující den proběhla separátní jednání obou podnikových výborů, kde jsme se již věnovali své pravidelné agendě. Část rozpočtu C-FKSP určená na rekreace je i přes opakované navýšení vyčerpána a další navýšení z jiných kapitol je čím dál obtížnější, takže lze předpokládat, že části zaměstnanců nebude při žádosti o dotovanou rekreaci vyhověno. Stále je však možno dotaci na rekreaci žádat u organizačních jednotek podle jejich zásad hospodaření.
Předseda OSŽ Mgr. Martin Malý informoval o odpovědi ministerstva práce a sociálních věcí na dopis OSŽ žádající přehodnocení minimálního odpočinku mezi směnami v délce 7 hodin na dobu kratší. Odpovědí je, že minimální délku 7 hodin ministerstvo považuje za správnou a na svém nařízení nehodlá nic měnit. V podstatě zopakoval informace týkající se „úsporného balíčku vlády“ z jednání Ú-OSŽ, více zde.
Personální ředitel Ing. Pavel Koucký informoval velmi podrobně o mzdovém a personálním vývoji od začátku roku a zopakoval výsledky jednání pracovní skupiny zabývající se střežením pracoviště.
Ing. Evžen Pospíšil seznámil přítomné s jednáním mezi největšími železničními firmami a zástupci Dopravního zdravotnictví týkající se poskytování pracovně lékařských služeb. Zejména pak zkrácení termínů prohlídek s důrazem na vstupní a mimořádné prohlídky tak, aby nedocházelo k přímé finanční a personální újmě. Dalším nekomfortem pro zaměstnance je zvyšující se dojezdová vzdálenost k příslušnému lékaři nebo kontrola u odborných lékařů rozložená do více dnů.
Zástupce oddělení SPO JUDr. Petr Večeř upozornil na schéma projednání a zastupování zaměstnanců příslušnou odborovou organizací. Dále popsal problémy spojené s pořizováním datových schránek jednotlivých ZO a také stále se vyskytující se podpojištěnost našich členů. Svazový inspektor BOZP Jaroslav Leština se věnoval nejen prověrkám BOZP, ale také momentálně připravovanému materiálu na OSŽ, který se týká náročných profesí s možností předčasného odchodu do důchodu.
Celý průběh společného jednání se nesl ve velmi přátelském duchu a určitě si odvážíme spoustu důležitých poznatků od našich kolegů. Na závěr akce předseda PV SŽ Petr Štěpánek poděkoval svému kolegovi Peterovi Hoffmanovi za vynikající organizaci setkání v nádherném prostředí. Všechno fungovalo opravdu na jedničku, snad jenom to počasí mohlo být vlídnější. Tak snad opět za rok, a to u nás…

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl a Jožka Hlaváček
 

Právě přítomno: 219 hostů a žádný gestor