Ihned po příjezdu obou Republikových rad (RR) OSŽ - infrastruktury a řízení provozu SŽDC - do Kongresového centra Jezerka na Seči u Pardubic, začala ve čtvrtek 24. listopadu nejprve oddělená jednání obou rad. Jednání RR řízení provozu proběhlo za účasti předsedy PV OSŽ SŽDC Mgr. Martina Malého a tajemníka PV Miloše Palečka, RR infrastruktury pak řídil tajemník PV Petr Štěpánek s podporou tajemníka Adolfa Hradílka. Jedno téma ale měly obě rady společné - rozdělení mandátů na delegáty sjezdu OSŽ v příštím roce.

Nejvíce nabitý program měla RR infrastruktury, protože se tady navíc řešily personální změny. V úvodu byl představen nově zvolený člen Ústředí OSŽ Dušan Richter, který nahradil bývalého předsedu ZO OSŽ TSS Hradec Králové Petra Kněžoura. Vzhledem k tomu, že na mimořádné konferenci ZO OSŽ SDC Ostrava byl před časem odvolán celý závodní výbor, byly na jednání RR pozvány dvě zástupkyně této organizace, které až do řádných voleb budou zajišťovat chod ZO. Lydie Vatterová ve funkci dočasné předsedkyně ZO a Jiřina Lovásová, hospodářka ZO (na snímku). Obě se představily přítomným a předseda Revizní komise (RK) OSŽ Pavel Franěk poté doplnil informace také výčtem nesrovnalostí, které RK konstatovala při kontrole této organizace. Zarážející pak je samozřejmě i to, co dělala vlastní revizní komise této ZO, když byly zjištěny vážné nedostatky. Následoval návrh na odvolání Miloslava Juroka a Pavla Dostála z Republikové rady infrastruktury, na jejich místo byly zvoleny obě zástupkyně ostravské ZO.
Nejbližší jednání Podnikového výboru OSŽ SŽDC bude pak také řešit odvolání bývalého předsedy ZO Ostrava a jeho náhradu. Tajemník PV Adolf Hradílek pak sdělil, že k 24. 11. 2016 byly podány dva návrhy na kandidáty na funkci tajemníka PV (Adolf Hradílek již před časem oznámil, že ve funkci tajemníka končí po VII. sjezdu OSŽ). Jeho návrh, aby k 24. 11. byla uzavřena kandidátka na tuto funkci, nebyl přijat a změnil se na kompromis, že ještě do konce ledna 2017 mohou ZV podat návrh na kandidáta. Poté se oba dva kandidáti na funkci tajemníka PV, Dušan Richter (předseda ZO OSŽ SSZT Nymburk) a Daniel Hrachovec (místopředseda ZO OSŽ SDC Karlovy Vary) představili členům rady. Tajemník PV Petr Štěpánek řekl, že po sjezdu OSŽ může dojít na základě výsledků voleb v ZO k dalším změnám v RR infrastruktury a na jarním jednání rady zazní návrhy na volbu předsedy OSŽ a předsedy RK OSŽ. Jeho vystoupení pak pokračovalo sdělením, jak bylo rozhodnuto o rozdělení počtu mandátů delegátů sjezdu mezi jednotlivé podniky v rámci působnosti OSŽ a seniory, v infrastruktuře pak mezi organizační jednotky SŽDC (totéž se samozřejmě projednávalo i na jednání RR řízení provozu, které probíhalo ve vedlejším sále).
V usnesení byl pak dán základním organizacím úkol, aby do 30. dubna předložily písemné návrhy na delegáty sjezdu, členy Ústředí OSŽ a také do revizní komise OSŽ. Závěrečné slovo v tomto odděleném jednání (infrastruktury) dostal předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který řekl, že se šestičlenná komise pro strukturu teprve sejde a podle jeho názoru by stávající počet členů Ú-OSŽ mohl zůstat s tím, že za seniory by mohl být zvolen vedle předsedy Republikové rady seniorů (RRS) OSŽ ještě další člen, a vyjádřil se i k některým návrhům, které zazněly v diskusi. Předsedové ZO pak dostali v usnesení úkol, aby s měsíčním předstihem sdělili termíny konání konferencí v ZO, aby se jich podle možností účastnili jak předseda PV, tak tajemníci PV. Odpoledne pak následovalo až do pozdního večera společné jednání obou Republikových rad za účasti zaměstnavatele. Protože toto jednání bylo velmi obsažné, budeme o jeho průběhu informovat v samostatném článku.
Miroslav Gloss
 

Právě přítomno: 236 hostů a žádný gestor