Jednání Podnikového výboru (PV) OSŽ SŽDC 15. prosince v Praze zahájil jeho předseda Mgr. Martin Malý přivítáním členů a také dalších dvou nových přítomných. Za odborný aparát OSŽ se jednání zúčastnila nová inspektorka BOZP Dagmar Žáková a dále Lýdie Vatterová (na snímku) ze ZO OSŽ SDC Ostrava.

V kontrole plnění úkolů tajemník PV Adolf Hradílek informoval o situaci u Hasičské záchranné služby, kde je rozhodnuto, že jejich řady posílí nábor dalších čtyřiceti pěti nových lidí. Informoval také o nákupu nové techniky pro HZS a o své účasti na jednání Výboru OSŽ HZS SŽDC, které se týkalo kvalifikace zaměstnanců HZS ve vztahu ke katalogu prací, informoval tajemník PV Petr Štěpánek. Ten také informoval o jednání obou Republikových rad, které se konalo 24. listopadu na Seči a kde bylo v usnesení doporučeno PV zvolení nové členky Lýdie Vatterové. PV následně odhlasoval odvolání dosavadního člena PV za Výbor OŘ Ostrava – infra, Miloslava Juroka, a poté místo něj zvolil do PV Lýdii Vatterovou. Předseda PV informoval o obsahu posledního jednání Ústředí OSŽ a také o stavu kolektivního vyjednávání na Českých drahách a ve společnosti ČD Cargo. Následovala informace tajemníka PV Petra Štěpánka o jednání pracovní komise k OOPP zaměstnanců. Tady podle jeho slov je možné, že dojde ještě k rozšíření počtu profesí, které by mohly mít nárok na některé ochranné oděvní součástky. To by se mělo týkat zaměstnanců, kteří pracují venku.
Další části jednání se účastnil ředitel personálního odboru GŘ SŽDC Ing. Pavel Koucký spolu s Ing. Kohoutovou a Bc. Dolejšovou. Ing. Koucký zrekapituloval situaci v kolektivním vyjednávání u SŽDC a posledních návrzích zaměstnavatele, z nichž poslední návrh hovoří o 1,5% návrhu zvýšení tarifů, proti návrhu odborových centrál na navýšení o 5 %. Hovořil pak i o dalších návrzích, které jsou na stole k jednání. Další kolektivní vyjednávání by se mělo konat ve středu 21. prosince a podle jeho slov by mělo být letos poslední. „Připraveno je pak i Opatření GŘ, které řeší situaci v případě, že nemáme sjednanou finální podobu a celou první Změnu PKS 2016-17,“ řekl dále Koucký. Vysvětlil, že Opatření řeší stav neexistence přílohy PKS SŽDC č. 2 – odměňování - pro rok 2017 v případě nedohody odborových organizací a zaměstnavatele v probíhajícím kolektivním vyjednávání. Opatření neobsahuje žádný nárůst v oblasti tarifní mzdy, příplatků a odměn, mění profesní odměnu pro držitele licence strojvedoucího a u sazeb odměny pracovníků dozoru dochází k úpravě z důvodu legislativních změn. V případě nedohody v kolektivním vyjednávání také nebude SŽDC zaměstnancům poskytovat KOP. Informaci o tom, že na webových stránkách budou zveřejněny nové nabídky rekreací a táborů ČD travel, včetně formulářů, a zaměstnanci si mohou již od 4. ledna na svých OJ žádat o rekreaci s příspěvkem z C-FKSP, doplnila Bc. Dolejšová. Odpověděla také na některé dotazy týkající se zejména pravidel pro úhradu nákladů při pořádání sportovních a kulturních akcí apod. Dále informovala, že na stránkách O10 GŘ SŽDC bude doplněn materiál Otázky a odpovědi k používání FKSP pro rok 2017.
Následovala diskuse, opět s řadou dotazů k tomu, co zde bylo řečeno. Mimo jiné padl dotaz na úhradu nákladů za prostory používané odborovými orgány, jak dále postupovat. To se týkalo i prostor v majetku Českých drah, který přešel pod SŽDC při převodu OJ železniční stanice k 1. 7. 2016. Podle Ing. Kouckého je dohodnuto s odborem SON (O 28) a finančním odborem (O 01), že pro stanovení dalšího postupu je nutné nejprve zmapovat situaci v rozsahu a způsobu používání těchto prostor a rozklíčovat náklady na užívání pro ZO OSŽ zastupující zaměstnance z ČD, ČDC a SŽDC (na počty zastupovaných zaměstnanců). Z řad členů PV zaznělo, že v severních Čechách od „zabezpečováků“ odcházejí mladí zaměstnanci, kteří nedávno nastoupili a nejsou spokojeni s nástupní mzdou. Podle slov Jana Sekery je nejhorší situace v Bílině. Na to samozřejmě musel reagovat ředitel Koucký objasněním, jaké jsou současné možnosti SŽDC a jaké kroky jsou dlouhodobě činěny ke zlepšení. Ing. Koucký pak také popřál všem hezké svátky a pevné zdraví a předseda PV Martin Malý na závěr poděkoval zástupcům vedení za spolupráci v celém roce a konstatoval, že jednání byla vedena vždy korektně.
Už bez zástupců hospodářského vedení SŽDC zahájil předseda PV poslední část jednání. Podrobně opět informoval, o čem se jednalo a diskutovalo na společné Republikové radě řízení provozu a infrastruktury, a jaké závěry v doporučujícím usnesení pro jednání PV, které se týkalo kolektivního vyjednávání, byly přijaty. Chtěl slyšet názor členů PV a také, jestli podnikový výbor stanoví nějakou limitní hranici pro kolektivní vyjednavače, pod kterou nesmí jít. Zopakoval také, co nastane pro zaměstnance, pokud by bylo vyjednávání po 21. 12. ukončeno bez podpisu celé 1. změny PKS (viz. informace o Opatření GŘ výše). Opět se v diskusi objevila řada názorů, týkajících se hlavně procenta růstu mezd a hlasovalo se i o návrhu, jestli má být svolán podnikový výbor po 21. 12. v případě, že nedojde k podpisu smlouvy. „Nikdo z nás nechce poškodit naše zaměstnance, zkusme se dohodnout, že kolektivní vyjednavači udělají vše pro to, aby byly dohodnuty všechno věci tak, aby zaměstnanci byli spokojeni,“ apeloval na členy PV tajemník Adolf Hradílek. Po vyslechnutí řady návrhů a názorů, pak byl přijat názor většiny členů, že podnikový výbor nebude dávat žádné pevné limity a podmínky kolektivním vyjednavačům, kteří tak získávají prostor, ale také odpovědnost, za vlastní posouzení situace a volbu dalšího postupu při KV 21. 12. 2016.
Miroslav Gloss
 

Právě přítomno: 166 hostů a žádný gestor