Zářijové jednání Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., v Praze 24. 9. 2015 mělo rychlý spád vzhledem k tomu, že se z jednání omluvil zaměstnavatel, omluvila se i řada členů PV, jak z řízení provozu, tak z infrastruktury, a přítomen nebyl z důvodu čerpání dovolené ani předseda Podnikového výboru Mgr. Martin Malý. A tak jediným hostem jednání byl předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša. Ten dostal slovo hned po kontrole plnění úkolů tajemníkem PV Petrem Štěpánkem, který jednání řídil.


Jaroslav Pejša reagoval na jednu z informací v plnění úkolů, která se týkala Hasičské záchranné služby SŽDC, s. o., a novelizace zákona o drahách, když řekl, že HZS v této transpoziční novele, kterou vláda schválila a posílá ji do Poslanecké sněmovny, řešena není a bude řešena až ve druhé novelizaci tohoto zákona. „Tady šlo spíše o to, aby se uvedly do praxe legislativní věci, které vyplývají z Evropské směrnice,“ řekl Pejša. „Naopak zřízení nezávislého regulátora v návrhu zákona je a měl by být vytvořen z části Drážní inspekce, Drážního úřadu a ministerstva dopravy,“ dodal. Pokud jde o převod budov na SŽDC, na každém zasedání dozorčí rady ČD, a. s., se probírá seznam budov určených k převodu a za tohoto stavu je to podle názoru předsedy OSŽ, neprůchodné. Ani na dalším jednání dozorčí rady 30. 9. nebude o převodu zřejmě rozhodnuto. Za ostudnou a železnici poškozující situaci pak předseda OSŽ označil zrušení výběrového řízení na opravu tratě Jeseník - Hanušovice, kde vybraný dodavatel není schopen zakázku realizovat. Dlouho odkládaná dopravní tripartita, která se nakonec konala 10. září, také nepřinesla nic nového, kromě již avizované slevy pro ČD Cargo. Na závěr pak Jaroslav Pejša informoval o průběhu úterního jednání Ústředí OSŽ (22. 9.), na kterém předložil zprávu o plnění rozpočtu OSŽ za první pololetí 2015.
V další části jednání pak tajemník PV Petr Štěpánek informoval o písemné zprávě zaměstnavatele, která se týká provedených prověrek BOZP na pracovištích v letošním roce (došla den před jednáním) a dostali ji všichni členové PV. Bylo uloženo, aby členové PV zaslali své připomínky do 7. 10., vzhledem k tomu, že tento materiál bude projednáván na společném jednání odborových centrál 9. 10. 2015.
Další informace se týkala závěrů ze společného jednání odborových centrál 7. 9. a prvního kola kolektivního vyjednávání 17. 9., kde byla dohodnuta pravidla, jak bude jednání vedeno, kdo se vyjednávání účastní. Další jednání o uzavření PKS na rok 2016, případně další období, proběhnou 9., 19. a 23. října a následně v prvním týdnu v listopadu. Další jednání Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., pak bude 22. října a společné jednání Republikových rad (za řízení provozu a infrastrukturu) se bude konat ve dnech 12. až 13. listopadu 2015.

Miroslav Gloss
 

Právě přítomno: 401 hostů a žádný gestor