Návrh programového prohlášení menšinové vlády premiéra Andreje Babiše byl ve čtvrtek 4. ledna 2018 prvním bodem jednání tripartity, tedy obsahem jednání vlády se zástupci odborů a zaměstnavatelů, prvním po loňských parlamentních volbách. Andrej Babiš se vůbec poprvé od voleb sešel se zástupci podnikatelů a odborů a probral s nimi programové prohlášení vlády. Premiér po jednání slíbil, že jejich připomínky vezme v potaz a konečnou podobu vládního prohlášení představí příští týden v úterý, tedy den před hlasováním o důvěře vládě.

Sociální partneři programové prohlášení zatím příliš nevychvalovali, ale ani nezatracovali. Například Josef Středula, předseda ČMKOS, v České televizi uvedl, že si cení plánu vlády zvyšovat platy ve školství. Právě Česká televize ve svém ranním vstupu ze Strakovy akademie připomněla i účast zástupců Asociace samostatných odborů (ASO) jako velice důležitého sociálního partnera, který mimo jiné zastupuje železničáře, a který má také „spoustu výtek, kvůli nimž nechce programové prohlášení, pokud se v něm nic nezmění, podpořit.“

„Za OSŽ v rámci připomínek ASO požadujeme například do programového prohlášení vlády zapracovat zdůraznění potřeby dalšího zvyšování kvality a kapacity stávajících železničních tratí, nebo také redukci přirážky na podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů, což je nutné pro podporu ekologicky šetrné železniční dopravy i pro zrovnoprávnění tuzemských dopravců vůči zahraniční konkurenci,“ uvedl po jednání tripartity předseda OSŽ Mgr. Martin Malý.

Jedním z bodů programového prohlášení vlády je totiž digitalizace a investice do (železniční) dopravy, zejména do té vysokorychlostní, což by mohlo pomoci odlehčit stávající železniční síti. Ostatně zmínil to i ministr dopravy Dan Ťok ve večerních Událostech, komentářích (4. 1. 2018) v České televizi. „Chceme-li dosáhnout toho, co slibujeme, tedy že přesuneme nákladní dopravu nebo náklad na železnici, tak už dneska je ta železnice zacpaná. Takže nové koridory pro - buď rychlá spojení, nebo vysokorychlostní tratě - prostě potřeba jsou. Je potřeba na nich pracovat, a pokud to neuděláme, tak se nebude jezdit.“

Michael Mareš

Na snímku část Obálky prvního dne (FDC) vydané v roce 2017 Českou poštou k 120. výročí otevření Strakovy akademie (jednací sál Úřadu vlády České republiky)

Právě přítomno: 201 hostů a žádný gestor