Prezenční formou se 9.11.2021 téměř po půl roce sešla komise pracovní skupiny pro řešení problematiky OOPP a stejnokrojových součástek, tentokrát v Rytířském sále v sídle GŘ za účasti zástupců O8 v čele s JUDr. Svobodovou, O10 s Ing. Kouckým a zástupci odborových centrál. Nechyběla ani ředitelka výstrojního skladu v Hradci Králové Bc. Linhartová.

Hned v úvodní části JUDr. Svobodová a p. Smeták shrnuli splněné úkoly z minulé porady a vysvětlili stav zásobování jak uniformami, tak OOPP. Konstatovali, že při vší dobré vůli a snaze, nelze některé problémy mimo Správu železnic překonat. Mimo jiné byla zmíněna kapacita dodávajících firem, nedodání materiálu subdodavateli, žádosti o posun termínů dodávek a nezájem o vypsaná výběrová řízení atd. Nicméně většina požadavků z minulého jednání byla splněna. Jednalo se o vyšší gramáž materiálu u bílých košil a rozšíření sortimentu o střih regular. Z ověřovacího provozu asi 20 kusů byly ohlasy veskrze pozitivní. Sortiment košil bude doplněn i o modrou barvu. Kalhoty budou dodávány širší a delší, jak bylo zaměstnanci požadováno. Rovněž dámskou část může potěšit rozšíření nabídky pulovrů a vest na dvě velikosti a dámská spona na kravatu. Výrobu bundokošil provází stejné problémy, snad v jarních měsících budou dodávány zaměstnancům.
Ředitelka výstrojního skladu podala podrobnou informaci o stavu a uspokojování přídělu na rok 2021, která mnohé nepotěší. Dodavatelé zásobují sklad se zpožděním a hlásí problémy s dodávkami materiálu k výrobě. Dalším problémem je mimo jiné prodloužení lhůt na dodávky kartonových obalů a v neposlední řadě končící smlouva s firmou zajišťující distribuci. Sklad se potýká i s personálními problémy zaviněnými Covidem nebo nutnou inventurou. I přes sobotní provoz se tak nedaří objednávky včas zpracovat. A jak zdůraznila, prioritou skladu je nyní distribuce zimních OOPP.
Zástupci personálního odboru přislíbili snahu o digitalizaci objednávek do budoucna, objednávky jakýmsi e-shopem v aplikaci STKR. Díky technickým požadavkům by to mohlo být však nejdříve v roce 2023.
V další části jsme byli seznámeni s ověřovacím provozem OOPP fleecových mikin. Na základě připomínek bude mít dlouhý zip a bude doplněna kapsami. Rozsah nárokovosti bude upřesněn na jednání OC s vedením O10, distribuce snad již v úvodu příštího roku. Bylo upozorněno na chybné značení některých OOPP výrobcem, všechny ochranné pomůcky distribuované výstrojním skladem mají potřebné certifikáty a splňují požadavky pro provoz v kolejišti. Rovněž bylo přislíbeno zajištění dalších dodávek bund OOPP v původním (v pase širším) střihu. V závěru jednání proběhla diskuse na téma materiály výstražných oděvů. Zaměstnanci odboru ujistili přítomné, že sledují trendy a jakmile to bude možné, budou zajišťovat ochranné oděvy tak, aby nejen splňovaly normy na provoz, ale aby byly pro zaměstnance i nositelné. Tedy vzdušné, lehké a na nošení příjemné.

Za PV OSŽ Správy železnic Jožka Hlaváček a Miroslav Maincl
 

Právě přítomno: 459 hostů a žádný gestor