Význam interní normy, která řeší ztrátu zdravotní způsobilosti, je nezpochybnitelný. „Nikdo si neumí představit, co by absence této normy znamenala pro spoustu lidí v případě, kdy jsou postiženi ztrátou zdravotní způsobilosti,“ říká v rozhovoru Radek Nekola, místopředseda OSŽ a předseda Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo. Rozhovor vyjde v pondělí 7. 3. 2022 v Obzoru č. 5.

Kdo pečlivě četl všechny informace z kolektivního vyjednávání k PKS 2022/2023, nebo články z jednání Představenstva OSŽ, Ústředí OSŽ či Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo, ví asi všechno podstatné, přesto: je něco, co na těchto jednáních nezaznělo? Něco, co byste podtrhnul, zdůraznil, vypíchnul, nebo přinejmenším zopakoval?
Určitě! Znovu bych chtěl především podtrhnout význam interní normy, která řeší ztrátu zdravotní způsobilosti, to je ta takzvaná „Koncepce“. Nikdo si neumí představit, co by absence této normy znamenala pro spoustu lidí v případě, kdy jsou postiženi ztrátou zdravotní způsobilosti, kdy pro ně nemáme práci a vrháme je na trh práce, který ale není připraven na to, aby například absorboval posunovače, který svoji profesi dělá dvacet let. Jde totiž většinou o profese, které mimo železniční sektor vlastně neexistují. Proto jsme tak tlačili na zachování „Koncepce“, aby člověk, který z důvodu ztráty zdravotní způsobilosti přijde o práci, mohl využít sociální polštář, který byl vylepšen o zvýšené odchodné. Znám případy, že takoví lidé mají velký problém se etablovat na pracovním trhu, mnohdy musí procházet změnou kvalifikace na úřadech práce a tak dále. Takže to je pro mě zásadní a byla to vlastně „Koncepce“, co bylo zaměstnavatelem na začátku kolektivního vyjednávání torpédováno, co bylo zaměstnavateli atakováno, nejenom ze strany ČD Cargo, ale ten útok jsme zaznamenali jak od Správy železnic, tak i Českých drah. Ve všech třech společnostech se to ale nakonec podařilo ustát. Takže to je jedna věc.
A tou druhou podstatnou věcí je změna filozofie zaměstnavatele z hlediska pohledu na KOP (komplexní ozdravné pobyty) a jeho ujištění, že KOPky by se měly stát běžnou normou, dokonce jsme se shodli nakonec na tom, že ji budeme ještě modelovat z hlediska nárokovosti tak, aby byla pro zaměstnance, kteří budou do společnosti přicházet, přitažlivější. Takže to jsou asi dvě základní věci, které letos v rámci kolektivního vyjednávání nejvíce rezonovaly a které se podařilo udržet.

Určitě i k vám dolehly informace o tom, že se mnohde ruší výhybkáři, dozorčí výhybek, těm ale Koncepce nepomůže…
Bohužel ne. Koncepce hovoří jenom o sociálním polštáři v případě ztráty zdravotní způsobilosti, nikoliv tedy pracovního místa, například z důvodu reorganizace. V těchto případech platí obecné odstupné, nikoliv odchodné, jak je to uvedeno v Koncepci.

S dovolením teď ocituji informaci z tisku: „Elektronický monitoring pracovní doby strojvůdců: Stát začal od úterý 1. 2. 2022 elektronicky kontrolovat pracovní dobu strojvůdců. Slibuje si od toho dodržování pravidel o délce směny a odpočinku. Monitoring zavádí novela zákona o drahách“. Je to pravda a jak se k tomu stavíte?
ČD Cargo se společně s Českými dráhami v minulých letech, myslím si, že už je to minimálně dva roky nazpátek, dobrovolně do tohoto systému přihlásilo a začalo samo vkládat údaje o strojvedoucích do systému, který připravila Správa železnic. Letos se to pouze uzákonilo jako povinnost pro všechny dopravce, tedy pro nás nic nového z toho nevyplývá. My jsme naopak byli vždycky spíše ti kritici, kteří upozorňovali, že ten pracovní trh u tohoto povolání je divoký právě ve smyslu toho, že nejsme schopni dohledávat a uhlídat doby, kdy strojvůdce má odpočívat, ale neodpočívá, protože pracuje pro jiného dopravce.

Takže tento systém podle vás odhalí podvody a ty případy, kdy strojvůdce si šel někam jinam přivydělat?
Ano, ten systém má svoji vnitřní kontrolu, která je postavena na tom, že den má 24 hodin a pokud ten strojvedoucí v den „D“ pracoval třináct hodin, tak nemůže u jiného dopravce v tentýž den se přihlásit na to jedinečné číslo, kterým je číslo licence, znovu…

Ale jsme v Česku, kde se všechno dá obejít…
Rozumím, kam tou otázkou míříte, zjevně asi narážíte na karty, které vlastní řidiči kamionů. Někteří řidiči se i chlubí, kolik těch karet mají, jenže v tomto případě nejde ani tak o nějaké číslo karty, nebo aplikaci, ale jde o jedinečné číslo, kterým číslo licence toho kterého strojvedoucího, kterou vydává Drážní úřad, bezesporu je.

Moje poslední otázka se týká sjezdu, který je za dveřmi. Když to shrnu, tak na VIII. sjezdu OSŽ se dají v podstatě očekávat minimální personální změny: kromě výměny Štěpána Lva za Vladislava Vokouna, který se rozhodl ve funkci nepokračovat, se vy budete ucházet o uvolněný post – funkci I. místopředsedy OSŽ. Na post I. místopředsedy, ostatně ani na žádnou jinou z funkcí, není více než jeden kandidát, takže jdete do boje sám?
Ano, to je hezky řečeno (úsměv). Do volby jdu v tuto chvíli sám, ale samozřejmě jsme demokratický svaz a náš volební řád umožňuje na sjezdu ještě přijmout další případné nominace z řad delegátů. Takže ano: v tuto chvíli jdu do toho sám, ale jak říkám, nevylučuji, a je to zcela v souladu s volebním řádem, že některý z delegátů by se mohl na sjezdu přihlásit a na jakoukoliv funkci kandidovat. Nicméně tady platí, že I. místopředseda OSŽ by se měl rekrutovat z pozice místopředsedů OSŽ, čili musel by se tento kandidát nejdříve stát místopředsedou OSŽ.

Když už jsme u sjezdu, co od něj očekáváte?
Sice říkáte, že se toho až tak moc na sjezdu nestane, ale já vnímám jednu podstatnou věc, která je před námi a věřím, že se jí podaří dotáhnout do konce. To je vlastně jakási digitalizace fungování OSŽ v budoucích letech: novými formami evidence členské základny se snažíme přitáhnout nové členy. Vznikají nové aplikace, které nám umožní mít větší přehled o členské základně, o potřebách našich členů, budoucnost nových aplikací bude v tom, že budeme komunikovat s našimi členy prostřednictvím nových technologií, budeme je aktivně oslovovat, nabízet jim naše produkty, a oni se naopak budou moci rychleji dostávat k informacím, které mnohdy jejich předseda ZO sice má, ale k těm členům se dostávají s velkým zpožděním. Takže z pohledu budoucnosti to rozhodně není úplně tak málo. Jsou to určitě věci, které vyžadují svůj čas, jisté finanční prostředky, ale myslím si, že je to cesta správným směrem.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 350 hostů a žádný gestor