Obdivuhodný smysl pro zodpovědnost prokázal olomoucký vlakvedoucí Roman Juřena při srážce osobního vlaku s kamionem na železničním přejezdu v Olomouci-Bělidlech. Nehoda se udála 17. října 2023 při jízdě vlak 3542 z Hrubé Vody do Olomouce. Po srážce, při níž osobní vlak doslova rozpůlil kamion na dvě části, vypuknul okamžitě velký požár, doprovázený hustým jedovatým kouřem.

„Náraz mě povalil na podlahu, hned jsem se však zvednul s myšlenkou na cestující v přední části vlaku,“ vypráví svůj zážitek Roman Juřena. Souprava, tvořená vozem řady 843 a řídícím vozem, byla totiž mezi oběma vozy z bezpečnostních důvodů uzamčená. Nehledě na vlastní zranění se vlakvedoucí doslova prodral mezi prchajícími cestujícími ze zadní části vlaku k zamčeným spojovacím dveřím, které s vypětím všech sil otevřel, aby mohli cestující z hořící a hustým kouřem zadýmené přední části vlaku uniknout. „Mojí jedinou myšlenkou bylo – nikdo tam nesmí zůstat!“ vzpomíná vlakvedoucí. Jak se po nehodě vyjádřil ředitel HZS Olomouc, tímto činem zachránil Roman Juřena bezpochyby život mnoha cestujícím, kteří by jinak v hořícím vlaku zahynuli.
„Ve chvíli, kdy vlak hořel, nebyl čas na dlouhé přemýšlení. Jednal jsem jaksi automaticky. Stále jsem myslel jen na to, aby všichni mohli z vlaku včas uniknout. Vůbec nevím, jak jsem se já sám dostal do sanitky,“ popisuje osudné minuty Roman Juřena. Až na dvě menší zranění se nikomu z cestujících nic vážného nestalo, což je bezesporu zásluhou vlakvedoucího Romana Juřeny, jakož i pracovníka nedalekého autoservisu, který otevřel zaklíněné dveře druhého vozu. Dramatické chvíle prožil i strojvedoucí, který z hořícího vlaku vyskočil oknem.
Teprve v nemocnici, kdy přešel největší šok, došel Romanovi Juřenovi celý rozsah tragédie, na niž doplatil bolestivými pohmožděninami a otravou kouřem. Na nezbytně nutnou dobu tak zůstal v pracovní neschopnosti. „Na dráze pracuji již více než dvacet let a tato příhoda mě od ní neodvrátí,“ dodává vlakvedoucí, jemuž do důchodu zbývá osm let.
Nehody na přejezdech, ale i jiné mimořádnosti, které se vyskytnou při jízdě vlaků, mimo jiné také zdůrazňují nezbytnost vlakových čet, doprovázejících vlaky. Role vlakových čet v podobných případech je takřka nenahraditelná. Raději si ani nepředstavovat, jak může podobné neštěstí dopadnout v případě, kdy není nablízku pohotová a kvalifikovaná pomoc, zvláště v případech, kdy hrají roli nejen minuty, ale často i jen vteřiny, jako v popsaném případě. A vlakové čety jsou vždy nejbližší, které mohou právě takovouto pomoc poskytnout. Roman Juřena je toho důkazem.
Podle vyjádření místopředsedkyně ZV OSŽ žst. Olomouc hl. n. Miloslavy Pečinkové, je Roman Juřena dlouholetý odborář a svědomitý a spolehlivý zaměstnanec Českých drah. „Je to skromný, poctivý a kamarádský člověk. Jsme na něho hrdí a pyšní, všichni mu fandíme. To, co udělal, je úctyhodné,“ říká Miloslava Pečinková.
Na 7. prosince 2023 byl Roman Juřena pozván do Prahy k ocenění ze strany podniku a ocenění si určitě zaslouží i ze strany OSŽ.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 286 hostů a žádný gestor