Již  92 let shlíží na železniční most v Krnsku renesanční zámek ze 16. stol. -  Stránov. Údolí Střenického potoka zde ale železniční trať překonávala daleko dříve po původním mostě z roku 1865, který byl postaven zároveň se zprovozněním traťového úseku Neratovice – Turnov (16. 10. 1865), dnes trať SŽDC č. 070.

Původní most měl dva zděné pilíře z pískovcových kvádrů (ty jsou součástí i nového mostu) a železnou příhradovou konstrukci, která byla v roce 1884 nahrazena novou ze svářkového železa. Nosnost mostu ale již před 1.světovou válkou přestávala vyhovovat zvýšenému provozu a uvažovalo se o stavbě nového mostu. K realizaci došlo ale až v poválečných letech.

            Ministerstvo železnic zde prvně ve své historii připustilo do soutěže i návrhy mostů z betonu a železového betonu. Zvítězil návrh, který vypracoval ing. Stanislav Bechyně. Nový betonový most má tři klenby o rozpětí 28 metrů. Je 152 metrů dlouhý, 5 metrů široký a údolí Střenického potoka překonává ve výšce 27 metrů. Jedná se o první větší železniční stavbu z vyztuženého betonu u nás a patří zároveň k našim nejmohutnějším železobetonovým mostům vůbec. I z pohledu dnešních dnů je raritou, že stavba, která spolykala 9592 m3 betonu a 90 tun železných prutů, vyžádala si pouze 40 denní výluku provozu. Doprava na viaduktu byla přerušena od 10. 8. do 18. 9. 1924!

            Z mostu se naskýtá pěkný výhled na řeku Jizeru a na zříceninu hradu Starý Stránov na straně jedné, na druhé straně pak zahlédneme zámek Stránov. Nutno ale podotknout, že ta „panoramata“ si cestující na mostě moc neužijí, neboť vlaky zde uhánějí rychlostí až 90 km/h.

A. K. Kýzl

Právě přítomno: 454 hostů a žádný gestor