Letos v červenci převzala Správa železniční dopravní cesty od Českých drah v rámci schváleného převodu první objekty, k poslednímu srpnu byl celý proces zdárně ukončen. Pod správu státní organizace přešlo za dva měsíce 1575 budov. Správní rada pak v krátkém čase projednala plány oprav výpravních budov. Do konce roku proběhnou na osmdesátce nádraží a vyjdou na 166 miliónů korun, uvádí tisková zpráva SŽDC vydaná v úterý 27. 9. 2016.

„Společenská očekávání spojená s převodem nádraží z ČD do majetku SŽDC jsou značná. Proto chceme komunikovat program postupné stavební obnovy českých nádraží a vysvětlit zvolený postup prací s ohledem na možnosti a podmínky, které SŽDC jako státní organizace a provozovatel dráhy má,“ vysvětluje předseda správní rady Ing. Vladimír Novotný. Ještě letos bude proinvestováno 166 milionů korun. „Jedná se především o opravy akutního charakteru, jejich realizace bude prvním příkladem dlouhodobé vize SŽDC uvést osobní nádraží do dobrého technického, provozního i estetického stavu,“ doplňuje Novotný. Zpravidla se jedná o výměnu oken a dveří, opravy přístřešků, střešních krytin a fasád. Upravovat se budou i prostory pro cestující, například interiéry čekáren, nádražních hal či sociálních zařízení. Do konce roku se vylepší osmdesátka nádraží ve všech krajích.
V rámci převodu SŽDC převzala k několika připravovaným stavbám i projektovou dokumentaci s platným stavebním povolením. Kompletní modernizace tak čeká v příštím roce výpravní budovy v Břeclavi, Kuřimi, Hradci Králové, Turnově, Lipníku nad Bečvou, Přerově a Sokolově. Předpokládané náklady činí 198 miliónů korun.
Plány pokračují i v případě myšlenky umísťovat úřady do drážních budov. SŽDC již úzce spolupracuje se zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Vedení společnosti se pochopitelně intenzivně zabývá plány oprav v dalších letech. Konkrétní podoba a harmonogram stavebních akcí při modernizaci nádraží vzejdou z podrobné analýzy. Cílem je realizovat investice do nemovitostí komplexně, tedy řešit celý prostor stanic a přednádraží.
Michael Mareš, s využitím tiskové zprávy SŽDC
 

Právě přítomno: 252 hostů a žádný gestor