Kromě centrálních dispečerských pracovišť (CDP) v Přerově a v Praze existují pro dálkové řízení provozu v síti SŽDC také železniční stanice, odkud je doprava řízena dálkově. Jednou z nich je i železniční stanici Šumperk.

K doposud dvěma dálkově řízeným železničním stanicím ze Šumperka (Bludov a Postřelmov), přibyly začátkem letošního října další dvě stanice: Ruda nad Moravou a Bohdíkov na trati ze Šumperka do Hanušovic. „Od jednoho dopravního stolu tak dnes dálkově řídíme čtyři železniční stanice,“ říká od obrazovek počítačů a kamer šumperský výpravčí a současně předseda zdejšího ZV OSŽ Antonín Bartoš (na snímku). „Kromě jízd vlaků a posunu v těchto stanicích máme na starosti rovněž informační servis na přilehlých šesti zastávkách,“ dodává. Na každé z těchto zastávek jsou instalována rozhlasová zařízení, která cestujícím hlásí příjezdy vlaků, zpoždění či jiné mimořádnosti. Jak zvládají traťoví výpravčí v Šumperku dopravní situaci na uvedené trati? „Zatím se ještě tu a tam vyskytne nějaký nedostatek, ale všechny jsou průběžně operativně odstraňovány udržujícími pracovníky, takže k nějakým zásadním problémům nedochází,“ říká výpravčí Bartoš. „Pokud by došlo k výpadku napájení, je v Rudě nad Moravou instalován náhradní zdroj, který zařízení udrží po nezbytně nutnou dobu v činnosti, takže doprava se nezastaví.“
V souvislosti s rozšířením dálkově řízených stanic došlo současně v Šumperku i ke změnám v organizaci provozu. Ve směně nyní slouží celkem tři výpravčí – traťový (pro trať Šumperk – Hanušovice, resp. Zábřeh na Moravě), dispoziční (obsluhuje železniční stanici Šumperk a zajišťuje dopravu na trati do Uničova a do Koutů nad Desnou) a venkovní (výprava vlaků, rozkazy, obraty souprav atd.). Spolu s výpravčími, kteří pracují v turnuse 12/24, sedí v dopravní kanceláři na denních směnách ještě operátorka, která obsluhuje informační systém.
„O změnách, které nastanou po rekonstrukci tratě do Hanušovic, jsme z pozice ZV OSŽ jednali s předstihem s vedením provozního obvodu (PO) v Olomouci a následně pak s vedením Oblastního ředitelství (OŘ) v Olomouci,“ říká Antonín Bartoš. Jak dále dodává, všechna jednání probíhala velice konstruktivně, takže v době, kdy došlo k převedení Rudy nad Moravou a Bohdíkova na dálkové řízení, bylo organizačně vše vyřešeno ke spokojenosti obou stran. „Všichni výpravčí našli nové uplatnění, nikdo neskončil na ulici. Velice důležité a chvályhodné také je, že všichni věděli, co s nimi bude,“ konstatuje Bartoš. Jak dále dodává, situace v personální oblasti byla poněkud komplikovaná tím, že ve stejné době došlo k převedení řízení provozu v železniční stanici Olomouc hl. n. na CDP do Přerova. „Díky jednání, které jsme s vedením PO a OŘ průběžně vedli více než rok, došlo ke shodě i zde, a podařilo se vyřešit i problém signalistů v Hanušovicích, kteří tam byli v důsledku modernizace stanice zrušeni. Velký vliv na to, že nedošlo k personálním otřesům, měla i skutečnost, že s předstihem nebyla doplňována místa, kde došlo, či dojde k přirozeným odchodům do důchodu.“
V příštím roce (2017) by se měly rozeběhnout práce na rekonstrukci tratě Olomouc – Uničov – Šumperk, přičemž i zde mj. budou připraveny kabely pro dálkově řízený provoz. Stejně je tomu již dnes i na trati z Hanušovic do Jeseníku. O dalším rozšiřování sítě regionálních dálkově řízených stanic na Šumpersku však dosud není definitivně rozhodnuto.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 301 hostů a žádný gestor