Během roku 2016 zaznamenal Drážní úřad rekordní počet přihlášek ke zkouškám na strojvedoucího, poprvé v historii úřadu bylo evidováno přes 1000 žádostí (konkrétně 1013), což oproti roku 2015 (773 žádostí) znamená nárůst o 240 žádostí, vyplývá to ze statistik Drážního úřadu (DÚ), které ve čtvrtek 26. ledna 2017 v sídle úřadu novinářům představil ředitel Drážního úřadu Ing. Jiří Kolář (na snímku).

Zájem také roste o vydání průkazů způsobilosti osob opravňujících k řízení strojů na vlečkách, v tomto případě DÚ registruje nárůst o 193 - z 486 žádostí v roce 2015 na 679 žádostí v roce 2016. „I přesto, musím přiznat, že stále panuje na české železnici nedostatek strojvedoucích,“ dodal Jiří Kolář.
Profese strojvedoucího láká čím dál více žen (v současné době řídí lokomotivy již 30 žen). „Dokonce vloni byly vydány ženám i dva průkazy způsobilosti na řízení lanových drah, takže za chvíli budeme moci vyhlásit soutěž Miss lokomotiva,“ zažertoval ředitel Drážního úřadu s dovětkem, že je počtem žen na českých tratích a lokomotivách „příjemně překvapen“. „Dříve to, že žena šla do profese strojvedoucího, byla spíše výjimka, dneska je jich už třicet,“ dodal.
S kvantitou ale (obecně vzato) zatím nekoresponduje kvalita, Jiří Kolář tuto skutečnost demonstroval na grafu porovnávajícím počet žádostí a úspěšnost těchto pokusů. „Sami vidíte, že je to zhruba padesátiprocentní úspěšnost. Trochu se s tím potýkáme, byly bychom rádi, kdyby se ty pokusy zpoplatnily, protože dnes legislativa umožňuje jakýkoliv počet pokusů a v historii máme i jednoho kandidáta, který šel na tuto zkoušku jedenáctkrát! Domníváme se, že kdyby si musel kandidát na funkci strojvedoucího něco připlatit, možná by se lépe připravil.“
Novinkou, která vstoupí v platnost 1. 4. 2017, je novela Zákona o drahách, která přinese změnu i do udělování licencí u strojvedoucích. „Licence strojvedoucího bude nově platit i na vlečkách a my předpokládáme, že s tím klesne počet žádostí o vydání průkazů způsobilosti osob na vlečce,“ poznamenal Jiří Kolář a dodal, že získání průkazu způsobilosti na vlečce je proces méně náročný než na dráhu celostátní a regionální. „Tím pádem, jakmile strojvedoucí budou moci jezdit se svou licencí (celostátní a regionální) i na vlečkách, tak předpokládám, že letos bude mít méně žádostí o licenci na vlečky,“ uzavřel.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 241 hostů a žádný gestor