Národní den železnice, který se konal v sobotu 23. září v Bohumíně, navštívilo přes šest tisíc fandů a příznivců železnice. Pozdravit je přišel ministr dopravy Martin Kupka i generální ředitel Českých drah Michal Krapinec. Potěšující byl zejména zájem mladých lidí, z nichž mnozí jevili téměř fenomenální znalosti, týkající se železnice. Na Dni železnice se představily jak historické exempláře lokomotiv či vozů, tak i nejmodernější soupravy, mezi něž patřila souprava RegioFox, která je vybavena motorem Rolls-Royce. V obležení byly i modelové železnice, stánek ČD Cargo, který přilákal soutěžemi mladé návštěvníky a také hala údržby THÚ na druhé straně bohumínského nádraží.

Právě v této hale se představil Český zemský svaz (ČZS) FISAIC ukázkami zájmové činnosti železničářů. Hned u vchodu hrála hudební skupina ČZS FISAIC, na vyvýšeném ochozu si pak mohli návštěvníci prohlédnout výstavu obrazů, fotografií, ukázky kreativních ručních prací a literární činnosti těch železničářů, kteří se ve svém volném čase těmito a dalšími činnostmi (radioamatéři, filatelisté, esperantisté a další) zabývají. Tato výstava je již po několik let nedílnou součástí Národních dnů železnice.
„Ve spolupráci s Českými drahami jsme chtěli ukázat železničáře jako lidi, kteří jsou ve svém volném čase činorodí, přičemž jejich zájmy jsou úzce spojeny se železnicí,“ přiblížil účel této výstavy prezident ČZS FISAIC Vladislav Vokoun. Jeho slova doplnil František Tylšar „Ministr pro hudbu a poezii“, jehož zásluhou letos vychází již desátý ročník prózy a poezie Literáti na trati. „Je s tím spousta práce, ale na druhé straně také veliká radost nad tím, jak železničáři ani ve svém volném čase nepřestávají myslet na svoji práci,“ zhodnotil František Tylšar literární výtvory železničářů.
Vedoucí skupiny kreativních prací Pavla Packová se zase pochlubila výtvory svých členek, které pletou, háčkují, šijí, malují a vyrábějí nejrůznější ozdobné předměty. Před stolkem s výtvory kreativních prací se občas vytvořila i fronta. „Všechny vystavené výrobky našich členek jsou prodejné a výtěžek z prodeje bude v plné výši věnován Nadaci železnice srdcem,“ říká Pavla Packová. Nadační příspěvky jsou určeny k podpoře kolegů železničářů a jejich rodin v případě úrazů, nehod, vážných nemocí a dalších nepříznivých situací, které by mohly mít vliv na životy a finanční situaci železničářů a jejich rodin. Svým dílem do fondu přispívají právě i členky skupiny Kreativních prací ČZS FISAIC. Zřizovateli Nadačního fondu Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM je společnost České dráhy, a její dceřiná společnost ČD Cargo.
Vrcholem Národního dne železnice byla noční show. Na točně bohumínského depa se ve scénickém osvětlení a se živým hudebním doprovodem, o který se postaral soubor Banda di feste, představila více než desítka historických lokomotiv a vozů.
Miroslav Čáslavský

Úvodní foto: České dráhy

 

 

Právě přítomno: 259 hostů a žádný gestor