V loňském roce probíhala na Ostravsku dlouhodobá výluka na trati z Frýdlantu nad Ostravicí do Frenštátu pod Radhoštěm (trať 323 Ostrava – Valašské Meziříčí). Během této výluky došlo k rozsáhlým úpravám tratě i železničních stanic, které měly vliv i na zaměstnanost, především výpravčích a osobních pokladních. Letos bude na Ostravsku zahájena další rozsáhlá výluka a to na trati z Opavy do Krnova (trať č. 310 Olomouc – Opava východ). Zahájena by měla být 1. března, její skončení se předpokládá v prosinci 2016.

Během této desetiměsíční výluky zde bude opravena trať, po níž budou moci vlaky projíždět až 120kilometrovou rychlostí. Tato rychlost je však závislá na tom, jaké lokomotivy či soupravy budou na trati po skončení oprav nasazeny. Předmětem stavební zakázky je podle Věstníku veřejných zakázek rekonstrukce železničního svršku a spodku, nástupišť ve stanicích a zastávkách, zřízení dálkového zabezpečovacího zařízení, rekonstrukce přejezdů a další úpravy. Podle strategických dokumentů Moravskoslezského kraje je cílem těchto úprav zvýšení konkurenceschopnosti železnice oproti individuální, především automobilové dopravě. Uvedenou trať čeká i její elektrizace, to je však v současné době jen dlouhodobý výhled.
Osobní vlaky zde budou nahrazeny autobusovou dopravou, jezdící podle výlukového jízdního řádu. Dopravní opatření se dotknou rovněž pracovníků u nákladní dopravy. „Bude upravena pracovní doba posunovačů, vedoucích posunu a posunovačů, či vozmistrů,“ konstatuje místopředsedkyně ZV OSŽ v železniční stanici Ostrava hl. n. Blanka Lomnančíková. „O všech změnách budeme průběžně jednat se zástupci vedení SŽDC i ČD Cargo.“

Miroslav Čáslavský s využitím deník.cz
 

Právě přítomno: 310 hostů a žádný gestor