Server iDnes.cz ve středu 20. července večer informoval o tom, že vláda podle očekávání schválila dohodu o financování regionální železnice do roku 2034 s tím, že „České dráhy jsou zase blíže tomu, aby se na řadě krajských tratí udržely bez soutěže až do roku 2034“. Článek byl doplněn ilustračním snímkem staršího motorového vozu Českých drah řady 810, snad proto, aby autor článku zdůraznil, jak velký krok zpět to je.

V článku je rovněž citováno prohlášení soukromých dopravců, ve kterém se mimo jiné uvádí, že podpisem dochází k postupné likvidaci podnikatelských možností soukromé konkurence. „Vláda měla na vybranou, zda zajistí lepší služby, a tedy větší zájem o veřejnou dopravu, nebo raději financování provozu prázdných vlaků,“ cituje server iDnes.cz. Jenže není všechno zlato, co se třpytí.
Například na trati 293 šumperk – Kouty nad Desnou, kde byla v loňském roce provedena nákladná rekonstrukce a elektrizace tratě a kde nyní mohly jezdit moderní elektrické vlaky Českých drah, se dnes prohánějí naprosto stejné motorové vozy společnosti Arriva, které jsou na ilustračním snímku k zmíněnému článku. A o přímém spojení Koutů nad Desnou a Olomouce (Nezamyslic) si mohou cestující nechat zdát. Výsledkem podnikatelských možností soukromé konkurence je v tomto případě vlak vedený elektrickou lokomotivou společnosti RegioJet (162.114-3), pronajatou společnosti Arriva, s jedním vozem řady Bimdz (84-90 032-4), jezdícím ještě v barvách Deutche Bahn pouze s přelepeným logem Železnice Desná. Tato souprava ve všední dny obstarává pouhou třetinu spojů na trati ze šumperka do Koutů nad Desnou, zejména ranních a odpoledních spojů.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 229 hostů a žádný gestor