Plány soukromého dopravce RegioJet (na dva páry vlaků mezi Prahou, Brnem a Bratislavou) se nelíbí Českým drahám. Chtějí po soudu, aby předběžným opatřením zakázal RegioJetu na této trase jezdit. Současně žalují České dráhy i Drážní úřad za to, že se situací na této trase odmítl zabývat, informuje server iDnes.cz.

RegioJet si podle informací iDnes zažádal u SŽDC o kapacitu pro dva páry vlaků denně na trati mezi Prahou a Břeclaví, a to ve stejný čas, kdy na této trase jezdí České dráhy. Ty proto podaly žalobu k Městskému soudu v Praze poté, co Drážní úřad v červnu odmítl provést test hospodářské vyváženosti. Ten se má provádět tehdy, když o kapacitu trati žádá ve stejný čas více dopravců. Ve zmíněné žalobě se České dráhy domáhají i zrušení usnesení Drážního úřadu. Součástí žaloby je i návrh na předběžné opatření, aby soud zakázal SŽDC přidělit RegioJetu kapacitu na železnici a současně RegioJetu žádat o volné místo na trati.
České dráhy v článku s názvem „Státní firma žaluje státní úřad. Českým drahám se nelíbí RegioJet do Brna“ argumentují tím, že na trati dosud jezdí vlaky v závazku veřejné služby a pokud by stát dovolil na trase komerční vlaky, tak se zvýší ztráta z provozu těchto vlaků. Oficiálně ale žalobu komentovat nechtějí. „K probíhajícím sporům se nevyjadřujeme, proto nebudeme nijak komentovat ani tento případ,“ cituje server mluvčího Českých drah Petra Štáhlavského. A o mnoho sdílnější nebyl Petr Šťáhlavský ani na dotaz redakce Obzoru: „To, že se nám to nelíbí, asi potvrdit lze. Zvláště, když v těchto trasách dnes jezdí naše vlaky. Ale k dalšímu se vyjadřovat s ohledem na to, že jde o živý případ, skutečně nebudeme,“ uvedl.
Autor článku dává prostor i majiteli RegioJetu Radimu Jančurovi, který se pozastavuje nad tím, že České dráhy najednou chtějí tyto vlaky provozovat na komerční riziko, když si u ostatních na stejné trase (Břeclav – Brno – Praha) nechávají doplácet ztrátu od státu. „Podáme podnět na antimonopolní úřad, ČD se snaží blokovat náš vstup na infrastrukturu,“ uvedl pro iDnes Radim Jančura.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 237 hostů a žádný gestor