V budově kulturního domu Na Rybníčku v Opavě budou ve dnech 5. až 7. května 2023 vystavovat železniční modeláři státních drah z České republiky, Francie, Maďarska a Německa. Představí propojené moduly junior v měřítku H0 1:87.

Členové skupiny modelářství a železničního dědictví Mezinárodní federace železničářů pro kulturu a umění (FISAIC) již více než patnáct let rozdávají radost a úsměvy na svých akcích. Provozují modelovou železnici v měřítku H0 1:87 podle reálné předlohy.

Naši modeláři vstoupili do řad FISAIC v roce 2007, kdy se zúčastnili mezinárodní výstavy v Chalons-en-Champagne u příležitosti zahájení provozu na vysokorychlostní trati LGV-Est mezi Paříží a Métami. Již za tři roky převzali od DB předsednictví skupiny, stalo se tak velmi stylově v prostorách muzejní expozice stavědla 15 na děčínském hlavním nádraží. Němečtí přátelé z DB byli prostředím muzea na stavědle doslova okouzleni.

Železničnímu modelářství se věnují různé spolky. Prezentují kolejiště sestavené z propojitelných modulů. Modulární stavba kolejiště umožňuje jeho levnější přepravu do míst konání společných výstav, tvůrčí volnost autorům pro využití celé její plochy, ale především snadné přeskupování jednotlivých částí, jejich rychlé propojování včetně ztvárnění krajiny, které ve většině případů vychází z reálné předlohy v provozu, což se dokladuje i v doprovodné fotodokumentaci.

Myšlenka vytvořit jednotný, tzv. junior modul pro kolejiště H0 (měřítko 1:87) pochází od členů FISAIC ve Francii. Ti navrhli jeho optimální rozměry, vhodný transportní obal (často vznikne modul podle rozměrů kufru, který je k dispozici) a další technické parametry včetně napájení a ovládání. Na jednotlivých zemích pak zůstává, jak se vrchní plocha modulu využije, respektive jak se představí krajina země či její železniční infrastruktura, okolí dráhy a život kolem ní. Samozřejmostí je pohyb modelů vlakových souprav různých dopravců. Zdá se to být jednoduché? Opak je pravdou! Zatímco Evropa ověřuje a často direktivně buduje jednotný vlakový zabezpečovač (ETCS) včetně jednotného řízení (ERTMS), u modelářů na mezinárodní úrovni se zatím pozvolna zkouší přechod od analogového k digitálnímu systému ovládání.

Pro návštěvníka je atraktivní zobrazení krajiny a lidských činností v ní. Zvláště když se propojí modul s naší krajinou například s motivem z francouzského jihu. Věrnost v zobrazování je u modulů středobodem pozornosti nadšených diváků. Návštěvník může zhlédnout odbočku na trati se stavědlem včetně bezpečnostních nátěrů na odbočných bodech a přestavníku (ČR), železniční mosty příhradových konstrukcí s vrchní a spodní mostovkou (ČR, FR, DE), tunel u Špičáku (ČR), zemědělský statek (FR), ale třeba i kajakáře na řece pod mostem. Na jiných modulech tvůrci předvádí větrnou elektrárnu, fotovoltaické panely na střeše domu (FR), bývalou vápenku (DE), zásah hasičů v blízkosti dráhy (DE), kolejovou splítku úzkorozchodných drah v saském Krušnohoří z doby NDR, či dokonce milence v přírodě. Stalo se samozřejmostí, že objekty na modulu vystavovatel doplní o fotografii skutečného objektu a o základní údaje. Návštěvník si tak může porovnávat své vlastní vjemy a znalosti z cest po zemích, které se na mezinárodních výstavách prezentují.

Na výstavách se provozuje kolejiště sestavené z desítek modulů junior skupin z Německa, Francie, Maďarska a Česka. Je potěšitelné, že krajiny na některých modulech zhotovili mladí členové skupin sami. To vystihuje i název propojitelného modulu. Juniorem se myslí nejen mladý člen, ale i začátečník. Netřeba se tedy bát a zapojit se do modelaření v každém věku. Mezinárodní spolupráce je přece základem udržitelné koexistence v Evropě. O úspěšnosti výstav svědčí i stovky a tisíce spokojených malých a velkých návštěvníků, čímž se modeláři odlišují od ostatních skupin FISAIC.

Kromě mezinárodních výstav v dopravních a železničních muzeích pořádá skupina každý rok mezinárodní semináře pro mladé modeláře.

 

Právě přítomno: 252 hostů a žádný gestor