Základní organizace OSŽ DKV Praha uspořádala 13. dubna Konferenci, kterou zahájil předseda základní organizace Miloslav Mojžíš. Ten je v čele ZO, od dubna 2021 a tomu předcházeli 4 roky jako člen ZV za depo Libeň. Na dráze opět pracuje po delší pauze od roku 2014.

Úvodem konference Miloslav Mojžíš přivítal zástupce odborů místopředsedy OSŽ a zároveň předsedy PV OSŽ při ČD Štěpána Lva a tajemnici PV OSŽ při ČD Věru Nečasovou. Ti dostali slovo po přednesení zprávy mandátové a návrhové komise, zprávě o činnosti za rok 2022, zprávě o výsledcích hospodaření za minulý rok a návrhu zásad a rozpočtu na rok 2023. Odborová organizace má 936 členů, pro které zajištuje vstupenky do aquaparku, ZOO, botanické zahrady či pořádá kulturní akce. Dále má rozpracované projekty ohledně rekonstrukcí rekreačních objektů, a to například roubenka na Chrudimce a apartmán v Lipně. Také vyplácí příspěvky při narození dítěte, odchodu do důchodu nebo při životním jubileu 50 a 60 let. Příspěvky jsou samozřejmě ovlivněny délkou členství v základní organizaci. Naplánované jsou akce jako například výlet s přespáním, turnaj v malé kopané a také se hokejové mužstvo účastní chystaného turnaje.

Za seniory vystoupil Zbyněk Handzel, který poděkoval za příjemnou spolupráci s jejich předsedou. Popsal aktivní přístup cca čtyři sta členů seniorů v ZO, kteří s nadšením absolvují uspořádané výlety a účastní se kulturních akcí.

Poté dostal slovo předseda PV ČD Štěpán Lev, který se konference účastnil poprvé. Ten úvodem připomněl všem přítomným, že nastoupil do rozjetého vlaku po předchozím předsedovi Ladislavu Vokounovi.  Ve svém vystoupení informoval o aktuálním dění na ČD a v OSŽ. Hodně dotazů byla směřována na nízké odměny za práci především v oblasti opravárenství. Zaměstnanci na Českých drahách v oblasti opravárenství byly rozhořčeni, že za jejich dlouholetou práci nejsou stále dostatečně ohodnoceni. Nejvíce se ozývali kolegové s z ONJ, Vršovic a Libně, že přicházejí o odborníky na jejich pracovišti, kteří přecházejí ke konkurenci, kde mají podstatně vyšší mzdy. Někteří účastníci již volají po stávce, protože chtějí veřejně a rázně sdělit státu a svému zaměstnavateli, že tato situace je již neúnosná a musí s tím něco udělat. Zástupce odborů vůbec nešetřili, mají pocit, že s řešením opravárenství přicházejí příliš pozdě, a že s takovou hrozí, že strojvedoucí nebudou mít v čem jezdit. Štěpán Lev a Věra Nečasová informovali přítomné, záležitost nárůstu mezd nikdy nepodceňovali a nepodceňují. Oblast opravárenství jako celek se dlouhodobě debatuje s vedením společnosti a hledají se cesty, jak zlepšit pracovní podmínky a navýšit mzdy. Zaměstnanci v opravárenství nemají možnost příplatků tak jako ostatní provozní zaměstnanci. V současné době se odměňování dorovnává formou „motivačních odměn“, které jsou vypláceny mimo rámec PKS. Společně se zaměstnavatelem pracujeme na nové formě osobního ohodnocení, které bude motivovat zaměstnance v OCÚ. Konečný materiál by měl být hotový do 30.6. tak, aby mohl být předmětem diskuse pro nové kolektivní vyjednávání na rok 2024. Změnou PKS ČD na rok 2023 bylo podepsáno navýšení stravného, které se navýšilo na nejvyšší možnou mez dle Vyhlášky MPSV. Hodnota stravenek se navýšila na 140 Kč. Vše v letošním roce navýšeno opakovaně.

Předseda ZO Mojžíš by rád, kdyby se OSŽ více medializovalo a přišlo více do povědomí široké veřejnosti a především státu, který je většinovým majitelem Českých drah. Spojené s tím je důležitá informace, kterou zdůraznil Štěpán Lev jakožto jeden z kandidátů na člena do dozorčí rady ČD. „Abychom mohli pozitivně ovlivňovat (nasměrovat) některá rozhodnutí ve vedení ČD, je potřeba zúčastnit se voleb, a to hned v prvním kole. Každé další kolo stojí několik miliónů navíc,“ připomenul účastníkům konference Štěpán Lev.

Závěrem předseda Miloslav Mojžíš poděkoval všem za účast a vyzval je, že mohou pokračovat ve volné debatě podle regionálních pracovišť do které se připojili jako hosté Jan Blažek náměstek ředitele OŘOD Střed, Václav Bartoníček manažer RPP Praha, František Kozel z představenstva DPOV a Michal Rousek ředitel OCÚ Střed, u občerstvení a také si zahrát bowling, což členové základní organizace OSŽ DKV Praha s nadšením přivítali.  

 

Text a foto: Daniela Houdková

 

  

 

Právě přítomno: 254 hostů a žádný gestor