Po deseti letech oprav se vrací na koleje jedna z nejstarších dochovaných lokomotiv v tuzemsku, které se pro její typický baňatý komín, připomínající roztrub stejnojmenného žesťového hudebního nástroje, vžil název Heligón. Tato lokomotiva je jednou ze tří této řady, které se do dnešních dnů uchovaly. Pouze jeden se však vrací na koleje s vlastním pohonem – a tím je právě stroj 414.096 v majetku Českých drah, vyrobený v roce 1906 ve vídeňské továrně Maschinen-Fabrik Staatseisenbahn-Gesellschaft. Další dva stroje jsou odstaveny v muzeích v rakouském Strasshofu a ve slovinské Lublani.

Lokomotiva 414.096 dosloužila v 60. letech minulého století v Českých Budějovicích a následně byla převezena do Českých Velenic, kde byla, nechráněna před povětrnostními vlivy, vystavena jako pomník v areálu tamních železničních opraven. Tam také bylo v roce 2009 započato s její opravou, která byla letos dokončena v muzeu ČD v Lužné u Rakovníka, kde strávila na opravách dalších pět let (od roku 2014). Oprava stroje byla velice náročná. České dráhy nechaly ve specializovaných firmách zhotovit kotel, dvojkolí a s využitím dotací ministerstva dopravy také tendr. Další práce na tomto historickém unikátu byly provedeny svépomocí v dílnách Centra historických vozidel v Lužné u Rakovníka. Stalo se tak i díky a úsilí mnoha fanoušků, kteří na opravě spolupracují.
„Teď se s ním musíme seznámit. Nikdo z nás se s touto řadou v provozu nesetkal. Máme ale informaci, že ještě žijí dva strojvedoucí, kteří ji zažili v provozu. Spojíme se s nimi a zkusíme získat informace od nich. Také naši současní strojvedoucí si musí mašinku postupně osahat, sžít se s ní a poznat, co taková stará dáma potřebuje. Až praxe pak ukáže, jaké jsou její možnosti v běžném provozu ČD nostalgie, ale již nyní víme o velkém zájmu o tento stroj u našich i zahraničních fanoušků,“ přiblížil další osud tohoto stroje ředitel Centra historických vozidel ČD Miloslav Kothera.
Po více než 50 letech od jejího odstavení z provozu byl v lokomotivě zažehnut 17. dubna plamen, který začal vyrábět páru, nezbytnou pro její jízdu. České dráhy předpokládají, že v květnu projde stroj na tratích kolem Lužné technicko-bezpečnostní zkouškou (TBZ), načež bude následovat schválení stroje k provozu, které provede Drážní úřad. Stihnout by se to mělo do letních prázdnin, načež by se lokomotiva měla objevit na nostalgických jízdách kolem Lužné. Půjde o parní vlaky například do Rakovníka, Stochova nebo na známé dráze s muzejním provozem Kolešovce. Pokud vše dopadne podle současných předpokladů, zařadí se Heligón mezi nejstarší parní lokomotivy v tuzemsku. Lokomotivu bude možné obdivovat během letošní muzejní sezóny v železničním muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lokomotivní řada 414.0 vznikla v Rakousku-Uhersku pro provoz na náročných horských tratích, kde měla dopravovat nákladní vlaky. První stroje byly určeny pro alpskou Arlberskou dráhu se sklony až 31 promile a postupně se rozšířily na množství náročných tratí v celé rakouské části monarchie od polské Haliče, přes Čechy a Moravu a různé regiony Rakouska až k Jaderskému moři. V období 1. světové války byly hojně využívány při přepravě vojenských transportů.
Lokomotivy řady 414.0 měly omezenou maximální rychlost na pouhých 35 km/h a indikovaný výkon byl až 700 koní. Průměr hnaných kol byl pouze 1100 mm, tedy přibližně jen polovina průměru velkých rychlíkových lokomotiv z přelomu 19. a 20. století. Tyto parametry ji umožňovaly dopravit na rovině nákladní vlak o hmotnosti až 1 650 tun rychlostí 30 km/h. Na stoupání 10 promile mohla dopravovat ještě vlak o hmotnosti 580 tun rychlostí 15 km/h a na stoupání 25 promile dosáhla stejné rychlosti s vlakem o hmotnosti ještě 220 tun.
ČSD získaly po vzniku republiky 119 lokomotiv. Navzdory jejich nízké rychlosti a pozdějším dodávkám výkonnějších strojů došlo k jejich plošnému vyřazování až v 60. letech 20. století. V té době sloužily více než 50 let staré lokomotivy Heligón hlavně na posunu a při obsluze vleček.
Zachráněná a do provozu se vracející lokomotiva 414.096 měla původní označení u císařsko-královských státních drah k.k.St.B. 73.368 a byla vyrobena v lokomotivce StEG ve Vídni v roce 1906. Na našem území jezdila například ve výtopnách Přerov, Praha-Smíchov a České Budějovice.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
Foto: Archiv ČD

Právě přítomno: 343 hostů a žádný gestor