Na dvou úsecích budoucí sítě vysokorychlostních tratí (VRT) se naplno rozběhly geodetické práce. Přesné mapové podklady jsou nedílnou součástí připravovaných technických návrhů nových železnic a tvoří předstupeň dokumentace pro územní rozhodnutí či společné povolení. Geodeti nyní zaměřují úseky VRT Vysočina fáze II mezi Světlou nad Sázavou a Velkou Bíteší a VRT Moravská brána I v oblasti mezi Brodkem u Přerova a Prosenicemi. Práce potrvají do letošního listopadu.

Aktuálně probíhá takzvané nalétnutí (nalípnutí) kamerou na povrch terénu, tedy zaměření lícovacích bodů prostřednictvím letecké fotogrammetrie.Tím se vytvoří podklad pro tvorbu digitálního modelu. V následujících měsících se v terénu objeví i geodeti s měřicími přístroji. Cílem geodetických prací je přesné zaměření terénu a polohy objektů v oblasti, kde je plánována výstavba vysokorychlostní železnice.

Chceme zdůraznit, že jakýkoli dotaz týkající se geodetických prací i obecně přípravy vysokorychlostní železnice mohou lidé směřovat přímo na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Ze zkušeností víme, že rychlá a včasná komunikace pomáhá při řešení případných nedorozumění. Pracovníci v terénu musí vždy respektovat charakter místa. Děkujeme všem za spolupráci,“ vysvětluje za Správu železnic Jakub Bazgier, ředitel Stavební správy vysokorychlostních tratí.

VRT Vysočina fáze II a VRT Moravská brána I jsou jedny z posledních úseků, kde geodetické práce ještě neproběhly. V minulosti již Správa železnic realizovala několik podobných zaměření v místech, kde je plánována výstavba nových tratí. Existuje ale možnost provedení dalších, doplňujících měření.

 

Správa železnic už má zajištěné dodávky trakční energie pro následující rok

 

Správa železnic úspěšně vysoutěžila dodávky silové trakční elektřiny pro rok 2024, potřebné pro provoz elektrických vlaků na spravované železniční síti. Prostřednictvím aukce na komoditní burze PXE byla pro dodávky vybrána společnost Sev.en Industry Supply, která pro Správu železnic v příštím roce zajistí trakční energii v předpokládaném objemu 1 314 685 MWh.
 
Po loňské složité situaci na trhu s energiemi, která výrazně ztěžovala výběr dodavatele pro současné období, tentokrát včasné vysoutěžení pomůže eliminovat rizika spojená s cenovými výkyvy. Rámcové parametry aukce Správa železnic konzultovala s dopravci v rámci zřízené expertní skupiny pro elektrickou trakci na trhu s energiemi.
 
Nákup trakční elektřiny bude v roce 2024 probíhat postupně. Předpokládané roční množství je zajištěno uzavřeným kontraktem v poměru 70 % prostřednictvím ročního obchodovaného produktu a zbývajících 30 % oceněním na denním trhu OTE.
 
Společnost Sev.en Industry Supply bude již třetím dodavatelem silové trakční energie pro Správu železnic od roku 2019. To svědčí o fungování energetického trhu i nediskriminačních podmínkách, které Správa železnic pro aukce trakční elektřiny nastavuje.
 

 

Správa železnic

 

Právě přítomno: 203 hostů a žádný gestor