Milovníci železniční nostalgie si mohou o tomto víkendu (15. a 16. 7.) užít tradiční Bezdružické parní léto. To svému názvu ale tentokrát nedostojí, parní lokomotiva přezdívaná Kafemlejnek bude muset zůstat v depu, neboť kvůli horkému a suchému počasí a s tím souvisejícímu riziku požáru není možné parní lokomotivu zařadit. Na koleje tamní lokálky nicméně vyrazí jiná stará dáma: motorová lokomotiva zvaná Karkulka (na úvodním snímku), která potáhne historické vagony.

Jako první na světě se svezou cestující na tratích Rakovník – Beroun, Beroun – Rudná u Prahy – Praha a Beroun – Lochovice v nových motorových jednotkách řady 847 RegioFox (Liška) polského výrobce PESA Bydgoszcz. Od 11. srpna bude postupně nasazeno na část výkonů na těchto tratích celkem šest jednotek, které v současné době ČD testují na zkušebním okruhu ve Velimi na Kolínsku. Na tratích nahradí starší vozidla řad 814, 842, 843, případně soupravy s lokomotivou 754 a vozy Bdt. Nově dodávané motoráky se nejprve objeví ve Středočeském a Jihočeském kraji, následovat budou Pardubický kraj a Vysočina, Královehradecký a Plzeňský kraj. Celkem bylo u výrobce objednáno 76 těchto jednotek.
Senát odmítl snahu ministra dopravy Martina Kupky (ODS) umožnit zákonem konzervaci málo využívaných lokálních železničních tratí. Rozhodl o tom dnes po dvouhodinové rozpravě nejtěsnější většinou. Novelu drážního zákona, která má v souladu s nařízením EU především posílit práva cestujících na železnici, tak bude muset znovu posoudit Sněmovna, která může Senát přehlasovat.
Správa železnic chce začít s mnohokrát odkládanou proměnou trati mezi Zlínem a Otrokovicemi (zdvojkolejnění a elektrizace) v roce 2025. Jedním z jejích hlavních cílů je, aby krajskému městu ulehčila od automobilové dopravy. U modernizace železniční trati z Otrokovic do Zlína a dál do Vizovic proto platí, že čím dříve se to stane, tím lépe. Správa železnic, která je investorem akce za 12 miliard korun, stále věří, že by mohla začít stavět v roce 2025. V současné době probíhá vykupování pozemků, nutných pro výstavbu.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku, foto ČD
 

Právě přítomno: 268 hostů a žádný gestor