Zasedání Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo, a. s., se konalo ve čtvrtek 11. 2. 2016 a řídil jej předseda PV OSŽ ČD Cargo Radek Nekola. Za zaměstnavatele se jednání zúčastnili ředitel O10 Ing. Mojmír Bakalář a Mgr. Pavla Kreischová, vedoucí oddělení sociálního a mzdového, odboru lidských zdrojů GŘ ČD Cargo.

V úvodu podal předseda PV informace z jednání Dozorčí rady (DR ČD Cargo), která proběhla 10. 2. 2016. Kromě standardních bodů DR projednala hospodářské výsledky za 1-12/2015. Bylo konstatováno, že hospodářský výsledek bude překročen a že tato skutečnost byla očekávána. Jak uvedl Radek Nekola, zhodnocení finanční situace ČD Cargo dopadlo velice pozitivně, společnost se nachází v plusových číslech a podařilo se kromě nových lokomotiv Siemens vysoutěžit i dodavatele na brzdové špalíky a na šrotaci starých, nepotřebných vozů. Byla rovněž diskutována i oblast dalších možných investic v rámci skupiny ČD s dopadem na ČD Cargo.
V SOKV Ústí nad Labem byla rozšířena opravárenská linka o nový soustruh a v závislosti na vyhraném výběrovém řízení firmy Siemens se zde chystá centrální opravna těchto typů lokomotiv. Opravárenství je na vzestupu a proto ČD Cargo pociťuje i personální krizi v tomto oboru, neboť se stále méně oprav předává do soukromého sektoru, což znamená další úspory.
Dále bylo oznámeno založení nové základní organizace OSŽ u konkurenta ČD Cargo, společnosti Unipetrol Doprava, jejíž základna již nyní čítá téměř 80 členů; probíhají přípravy na založení další ZO OSŽ, a to u firmy Metrans Česká Třebová. Předseda upozornil na potíže v opravárenství, kde se nedostává zejména mladých, schopných lidí.

Ing. Mojmír Bakalář navrhl za vedení společnosti ČD Cargo zařazení nové pracovní pozice do katalogu zaměstnání (KZ) v rámci technické změny KZ. Jedná se o zaměstnance řízení sledů. Jelikož by se mělo jednat pouze o práci občasnou a na DPČ (dohodu o pracovní činnosti), domnívají se členové PV OSŽ ČD Cargo, že je výhodnější jak pro ČD Cargo, tak i pro zaměstnance, nevyčleňovat tyto práce zvlášť; pracovníci mohou provádět tyto práce v rámci svých povinností při hlavním pracovním poměru. K této pracovní pozici je potřeba absolvovat rozšířenou zkoušku DR-10.

Odboráři upozornili vedení společnosti na nedostatek pracovníků, zejména v opravárenství a mezi posunovači. Ač je teprve začátek roku, řada pracovníků v těchto zaměstnání má již desítky přesčasových hodin a dokonce dochází v některých lokalitách z důvodu nedostatku zaměstnanců k odříkání Mn vlaků.

Dále se předseda PV zmínil o opatření provozního ředitele týkajícího se zařazení zaměstnanců přechodových stanic do vyššího tarifního stupně kvůli nutnosti dostatečné jazykové vybavenosti. Jak uvedl, materiál nebyl řádně zpracován, proto byl s připomínkami vrácen. O průběhu připomínkování některých dalších předpisů (např. zkušebního a výcvikového řádu) informovala i tajemnice Marta Urbancová.
V závěru jednání byla řešena vzájemná informovanost, a to jak na úrovni PV a vedení společnosti, tak i na úrovni JOS. Bylo konstatováno, že bude hledán nový systém, jak zlepšit a zefektivnit spolupráci a projednávání dokumentů ve společnosti ČD Cargo.

Petra Sojková

 

Právě přítomno: 306 hostů a žádný gestor