Do rekreačního zařízení OSŽ, hotelu Skalka na Slovensku, bylo pozváno na třicet předsedů Klubů seniorů z celé republiky ve dnech 1. - 4. září 2016. Čekalo je tady nejen společné jednání s členy Republikové rady seniorů OSŽ, ale i s předsedou OSŽ Bc. Jaroslavem Pejšou a výkonným tajemníkem OSŽ Martinem Vavrečkou. Připraven byl také výlet po zajímavých místech Rajecké doliny a prohlídka celého areálu Skalky. Všechny účastníky přivítal předseda Republikové rady seniorů OSŽ Kurt Mužík.

„Jsem velice rád, že vás tady mohu přivítat, že můžete sami vidět, jaké zařízení zde OSŽ má a věřím, že i vy přispějete k tomu, že toto zařízení bude vašimi členy více navštěvováno,“ řekl Kurt Mužík. Někteří z účastníků zde byli poprvé, ale i ti, kteří to tu znají, byli příjemně překvapeni tím, co zde nového vzniklo. Novým minigolfovým areálem počínaje a venkovní přístavbou ke kavárně a zařízením pro děti konče. Zvláště rozsáhlý park s nádhernými stromy je oázou klidu a vyhledávaným místem vycházek rodin s dětmi.
Po přivítání účastníků proběhlo pak samostatné jednání členů RRS. Minutou ticha pak vzpomněli členové RRS na svého kolegu, Ing. Jaroslava Novotného, který nedávno zemřel. Rada se pak věnovala navrženému harmonogramu jednání konference seniorů, která se bude konat v České Třebové. Ta se bude konat před sjezdem OSŽ, datum bude známé až po jednání Ústředí OSŽ. Diskutovalo se o počtu pracovních komisí, kdo bude přizván a o řadě dalších věcí. O činnosti Rady seniorů ČR hovořil její místopředseda Alois Malý. Mluvil i o prioritách, které Rada seniorů ČR má, o jednáních, které vede s jednotlivými ministry vlády a mimo jiné i potřebě prosazení přijetí zákona o seniorech. Vyjmenoval i některé z úspěchů RRS, kdy se podařilo dohodnout jednorázové navýšení důchodů, fungování Krajských rad seniorů, které s výjimkou dvou jsou již ve všech krajích. Podařilo se uspořádat v jednotlivých krajích kulturní a sportovní akce k Mezinárodnímu dni seniorů.
S webovými stránkami seniorů OSŽ, které mají průměrnou denní návštěvnost čtyř set lidí, seznámil pak přítomné Karel Hybš. Všichni pak také dostali potřebné kontakty a na několika stránkách pak i stručný popis míst, která účastníci další den navštíví. Večer proběhlo setkání a diskuse s předsedou OSŽ Bc. Pejšou a výkonným tajemníkem Vavrečkou. Předseda OSŽ přivítal toto setkání s tím, že je chce využít k vzájemné informovanosti a seznámení s přípravami na sjezd OSŽ. Podle jeho slov, je potřebné, aby senioři a RRS, byli více vidět na veřejnosti a získali i větší vliv na politické dění. „Dnes jde v rámci OSŽ také o největší členskou základnu,“ dodal Pejša. Informoval pak o současné situaci na železnici, pokračující privatizaci tratí a očekávaném tlaku na rušení jízdních výhod i bývalých zaměstnanců. Martin Vavrečka pak představil jednotlivá rekreační zařízení OSŽ, jaké jsou jejich provozní náklady, stav, co nového se připravuje a také potřebě propagace této rekreace. Jeho vystoupení doplnila ředitelka Skalky Emilie Duračinská exkurzem do historie vzniku Skalky, původně léčebného domu Baník od roku 1932. Areál Skalky s obnoveným rozsáhlým parkem je největší a vyhledávanou klidovou zónou v Rajeckých Teplicích a pozvala účastníky k prohlídce celého zařízení. Nabídla také zasílání aktuálních informací elektronickou poštou všem, kdo budou mít zájem. Zodpověděla i řadu dotazů na cenové relace víkendových pobytů, služby atd. Další den v pátek proběhl celodenní výlet s osvědčeným průvodcem Karlem Hybšem. První zastávka byla v obci Rájec spojená s návštěvou místního muzea, následovala Rajecká Lesná s unikátním mechanickým betlémem. Tady se právě konala mše pod širým nebem za poměrně velké účasti věřících a bylo to pro všechny jistě dost působivé.
Obec Čičmany s dřevěnými domy, pomalovanými bílými kresbami, byla dalším hezkým zastavením. Ve Valaské Belé, v malé rodinné sklárně, pak proběhla ukázka toho, co je ze skla možné krásného vytvořit. Ještě večer po návratu mnozí využili možnost vykoupání v lázních Afrodita a pak společně besedovat s předsedou OSŽ venku v nové přístavbě ke kavárně před Skalkou. Ještě v sobotu dopoledne byl za účasti předsedy OSŽ dán návrh, aby byl zaslán dopis účastníků setkání členům Ústředí OSŽ, který vyjadřuje jejich obavy z tlaku na rušení jízdních výhod seniorů. Odpoledne dostali prostor k diskusi a vyjmenování činností, kterými se zabývají předsedové Klubů seniorů. Nutné říci, že asi třetinu z předsedů klubů představují ženy, které „táhnou“ obětavě tuto činnost a organizují bývalé zaměstnance. Těch akcí, které se v jednotlivých klubech po celý rok konají, byla vyjmenována celá řada. Prostor pro jejich zveřejnění by zde zabral hodně místa, ale všichni mají možnost využít právě vlastní webové stránky seniorů OSŽ, kde si je jistě rádi přečtou i ostatní členové. První společné setkání RRS OSŽ a předsedy OSŽ s předsedy Klubů seniorů jistě přispělo nejen k vzájemnému poznání, ale dalo i možnost blíže se seznámit s tím, čím dnes žijí senioři, bývalí železničáři na mnoha místech naší republiky a v našich organizacích, jaká je spolupráce se závodními výbory. Slova uznání za dobře připravenou akci, pak jistě potěšila všechny, kdo ji připravili a umožnili!
Miroslav Gloss
 

Právě přítomno: 282 hostů a žádný gestor