Podnikový výbor (PV) OSŽ SŽDC zasedal za řízení svého předsedy Mgr. Martina Malého (na snímku) v Praze, v sídle OSŽ, dne 20. září, tentokrát bez účasti zástupců zaměstnavatele. Při úvodní kontrole plnění úkolů podnikový výbor v rámci sledování problematiky Hasičské záchranné služby otevřel otázku změny kvalifikačních požadavků pro tarifní zatřídění hasičů. Z návrhu zaměstnavatele vyplývá, že značná část hasičů by si potřebovala pro udržení platové třídy buď doplnit vzdělání (přičemž však potřebné odbornosti získávají hasiči průběžně interními školeními), nebo požádat zaměstnavatele o výjimku. Podnikový výbor proto podporuje záměr výboru OSŽ HZS SŽDC zaslat zaměstnavateli k tomuto návrhu negativní stanovisko.

V bodě „informace ze zásadních jednání“ hovořil Mgr. Malý mimo jiné o prvním jednání s řediteli Správ osobních nádraží (SON), které po přechodu od ČD vznikly z OJ ŽST odčleněných od ČD z původních RSM (Regionálních správ majetku). Mgr. Malý připomněl, že od 1. 9., po zrušení pražské centrály SONu, existuje 6 SONů v regionech a při každém z nich bude ustaven Výbor OSŽ. Vytipovaní předsedové těchto Výborů již dostali od OSŽ metodickou pomoc a byli představeni svým hospodářským partnerům. Mgr. Malý dále uvedl, že bezprostředně po jednání PV, tedy ve středu 21. září, budou v sídle OSŽ jednat navržení předsedové Výborů OSŽ při SON společně s výborem RSM – tedy s těmi kolegy, kteří zůstali u Českých drah, a se zástupci zaměstnavatele. Martin Malý dále poskytl členům PV informace z posledního (12. 9.) zasedání Ústředí OSŽ. Mimo jiné uvedl, že bylo rozhodnuto o místě i datu konání VII. sjezdu OSŽ (Ostrava 10. – 11. 11. 2017) i o klíči pro volbu delegátů (SŽDC bude mít na sjezdu 64 zástupců volených na podnikové konferenci OSŽ SŽDC).
Martin Malý dále představil projekt „Railbenefit“, což jsou slevové legitimace pro členy OSŽ, které by v budoucnosti při splnění určitých podmínek mohly sloužit i jako členské legitimace OSŽ. O tom, zda OSŽ na tento projekt, který by poskytoval členům OSŽ slevy na spotřební zboží i na některé služby, rozhodne Ústředí dne 26. října.
Předseda PV dále informoval o jednání odborových centrál se zaměstnavatelem, které se uskutečnilo 19. září a na němž se jednalo například o technologii práce pohotovostních výpravčích v CDP Praha a CDP Přerov a o jejich platovém zařazení.
Podnikový výbor se poté zabýval změnou č. 3, předpisu SŽDC D3, přehledem a plněním plánu akcí BOZP za I. pololetí 2016, změnou plánu akcí BOZP v OŘ Olomouc a OŘ Plzeň. Tyto dokumenty, předložené zaměstnavatelem, vzal podnikový výbor na vědomí bez připomínek. Zazněla i informace o výměně výpočetní techniky na pracovištích SŽDC (výměna již začala a bude probíhat během následujících dvou měsíců).
Dlouhou diskusi vedli členové podnikového výboru o prioritách pro kolektivní vyjednavače OSŽ, ať již co se týká nejsledovanějšího ukazatele, jakým je nárůst mezd, či co se týká kondičních pobytů či profesní odměny. Jak zdůraznil Mgr. Malý, OSŽ musí jít do kolektivního vyjednávání s jasnými požadavky a prioritami. Předpokládá se, že zaměstnavatel předloží svůj návrh PKS na říjnovém jednání s odborovými centrálami a hlavní část vyjednávání se pak bude odehrávat od 31. 10. do 3. 11. v Kraskově.
V závěru jednání byly projednány některé změny termínů jednání, byla vyslechnuta informace předsedy Revizní komise OSŽ Pavla Fraňka i informace o volných místech na kursech pořádanými pro ZV OSŽ ve II. pololetí letošního roku.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 446 hostů a žádný gestor