V Berlíně se ve dnech 20. 9. 2016 až 23. 9. 2016 konal InnoTrans 2016, přední mezinárodní veletrh pro dopravní techniku. Téměř tři tisíce vystavovatelů na více než sto tisících metrech čtverečních, to je stručná vizitka letošního veletrhu InnoTrans 2016. Díky 41 veletržním halám a unikátní venkovní ploše je InnoTrans předním mezinárodním veletrhem pro dopravní techniku.

Již více než dvacet let si v Berlíně každý druhý rok na podzim dávají dostaveníčko přední světové firmy působící v železničním průmyslu a to se pochopitelně odráží i ve stále se zvyšujícím zájmu o výstavní plochu, která je doslova „nabitá“ železniční technikou a technologiemi z oblasti kolejových vozidel a infrastruktury. Prezentována zde jsou především inovativní kolejová vozidla, nové komponenty a systémy, moderní trendy v infrastruktuře a servis pro kolejová vozidla.

K nejvíce obdivovaným exponátům letošního veletrhu bezesporu patřila jednotka Velaro od společnosti Siemens pro Turecko. Po Španělsku, Rusku, Německu a Velké Británii si vysokorychlostní vlak (osmivozovou jednotku Velaro) vybralo i Turecko. Turecké státní železnice (TCDD) zadaly objednávku u Siemensu v roce 2013, výše zmíněný kontrakt mimo jiné zahrnuje i dohodu o sedmileté údržbě včetně dodávky náhradních dílů. První z vlaků, u kterého již byl na žádost Tureckých drah upraven interiér, byl dodán do Turecka ve lhůtě 180 dnů. Vysokorychlostní vlaky mají být do roku 2017 nasazeny na trati Konya - Ankara – Eskinsehir, tyto 200 metrů dlouhé jednotky mohou dosáhnout rychlosti až 300 km/h.
Vlak nabízí pohodlné sedačky, prostornou restauraci a bistro. Každý vlak má 45 míst v první třídě, 426 míst ve 2. třídě (Economy class) a tři kupé tzv. třídy business class – každé se čtyřmi pohodlnými sedadly.
Michael Mareš

(Prohlédněte si fotogalerii)

 

 

Právě přítomno: 196 hostů a žádný gestor