Zástupci odborových železničních centrál zemí střední Evropy se sešli v úterý 27. září v Olomouci, aby zde z iniciativy OSŽ projednali možnosti, jak dále postupovat v otázce tzv. 4. železničního balíčku, který se týká liberalizace osobní železniční dopravy. Jednání byli přítomni zástupci Visegradské skupiny (Polsko, Maďarsko, Česko a Slovensko), jakož i zástupci Srbska, které sice není členem EU, ani Visegrádu, ale problémy v železniční dopravě má podobné.

Účastníci schůzky se shodli v názoru, že menší železniční správy ve střední Evropě by měly získat větší vliv při rozhodování o dění na evropských železnicích. K tomu by měl sloužit jednotný postup těchto zemí při jednání mezinárodního sdružení evropských odborů na železnici (ETF), které se bude konat v květnu příštího roku. Účastníci schůzky se shodli na tom, že do té doby vypracují zásady společného postupu v otázce liberalizace osobní železniční dopravy, které předloží kongresu ETF ke schválení. „Je velice důležité v této věci zaktivizovat všechny zaměstnance železnic a prosadit ho na kongresu ETF v příštím roce,“ zdůraznil zástupce maďarských odborů Janos Meleg. Jeho slova doplnil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša: „Musíme se pokusit ovlivnit evropskou legislativu, zejména v oblasti bezpečnosti na železnici,“ připomněl.
Účastníci schůzky v jejím závěru navrhli Jaroslava Pejšu jako kandidáta na funkci viceprezidenta ETF. Předseda OSŽ tuto nabídku přijal, přičemž navrhnul, aby veškeré podněty vzešlé z jednání byly projednány na širším plénu zúčastněných odborových složek. Tento návrh byl přijat s tím, že konkrétní závěry z těchto schůzek budou projednány před kongresem ETF.
Bližší informace o průběhu schůzky zástupců odborových železničních centrál zemí Visegrádské skupiny přineseme v Obzoru č. 20.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 274 hostů a žádný gestor