Skvělou práci odvedl v pátek 23. září tým nehodového vlaku ČD DKV Brno pod vedením Jiřího Böhma při nakolejování drážního jeřábu EDK 750.1 ve Vnorovech na trati Hodonín – Veselí nad Moravou. Jeřáb vykolejil při vyprošťování havarovaného osobního vlaku, který se v úterý 13. září střetl na přejezdu nedaleko obce Vnorovy s traktorem. Práce musely být provedeny za pomoci speciálního silničního jeřábu, neboť nakolejení s pomocí dvou železničních jeřábů nebylo možné s ohledem na únosnost přilehlého železničního mostku. Aby se silniční jeřáb dostal k místu nehody, musela být odstraněna část kolejiště. Tyto práce, spolu s dalšími přípravami na nakolejení, trvaly několik hodin – od šesté hodiny ranní do třinácté hodiny odpolední.

Krátce před čtrnáctou hodinou byl jeřáb nadzdvihnut z náspu ke kolejišti a pak již začala rutinní práce posádky nehodové jeřábové jednotky DKV Brno. Po zhruba dvou hodinách zajišťování byl stodvacetitunový jeřáb uchycen speciálními nylonovými úchyty a po centimetrech zvedán silničním jeřábem do vzduchu a následně usazen zpět na koleje. „Nyní odtáhneme jeřáb do stanice Strážnice, kde bude prohlédnut a určen další postup při jeho opravě,“ sdělil přítomným novinářům vedoucí prací Jiří Böhm. Jak dále dodal, za svoji čtyřicetiletou praxi se s podobným případem nesetkal, i když za dobu svého působení u nehodové jednotky pomáhal vyprostit tisíce vykolejených železničních vozidel. Přes nesmírně složité podmínky (jeřáb vykolejil v oblouku, kde vnější kolejnice je o třináct centimetrů výše než vnitřní) proběhly práce bez komplikací, hladce a po všech stránkách profesionálně.
Po odtažení vykolejeného jeřábu byly zahájeny práce na zprovoznění trati, které podle odhadu SŽDC potrvají několik dní. „Obnovení provozu předpokládáme 30. září,“ uvedla tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Do té doby bude železniční osobní doprava zajištěna náhradními autobusy, které zde jezdí již od 13. září, kdy došlo k výše uvedené srážce osobního vlaku s traktorem.
Na nakolejování železničního jeřábu se kromě pracovníků silničního jeřábu a posádky nehodového vlaku ČD DKV Brno podíleli také zaměstnanci SŽDC (OŘ Brno), drážních hasičů (HZS Brno a HZS Přerov), na bezpečnost dohlížela Policie České republiky. Akce vzbudila nesmírný zájem občanů obce Vnorovy, kteří ze všech možných míst pozorovali práce spojené s nakolejováním.
Blíže se k této mimořádné události vrátíme v časopise Obzor.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 341 hostů a žádný gestor