Zřejmě nejvýznamnější změnou, která nastává od nového GVD v Olomouckém kraji, je zajištění vlakové dopravy na trati Šumperk – Kouty nad Desnou národním dopravcem České dráhy. Ty budou na této trati realizovat osobní dopravu jako jediný dopravce, zatímco dosud zajišťovala dopravu na této soukromé trati, patřící Svazku obcí údolí Desné, společnost Arriva. Požadavek na změnu vzešel od objednatele veřejné regionální dopravy, tedy od krajského úřadu Olomouckého kraje. Původní trať 291 Zábřeh na Moravě – Šumperk byla v té souvislosti sjednocena s tratí 293 Šumperk – Kouty nad Desnou, Petrov nad Desnou – Sobotín.

Na trati ze Šumperka do Koutů/Sobotína, jezdily České dráhy do roku 1997, kdy tuto trať postihly rozsáhlé povodně a uvažovalo se o jejím zrušení. Trať převzal do své péče Svazek obcí údolí Desné, díky němuž „povstala z mrtvých.“ Po devatenácti letech provozu soukromých dopravců se na tuto trať letos s novým GVD vracejí s osobními vlaky i České dráhy (pravidelnou nákladní dopravu zde ČD, resp. ČD Cargo, zajišťují od roku 2005).
České dráhy zajistí přímé spojení Olomouce s významnou místní, turisticky atraktivní lokalitou Šumperska denně patnácti páry přímých osobních vlaků, které ukončí svou jízdu až ve stanici Kouty nad Desnou. V souvislosti s tím dojde k nárůstu počtu výkonů ČD v Olomouckém kraji o cca 270 tisíc kilometrů. Tzv. „dlouhé spoje“ z (Nezamyslic, Prostějova) Olomouce a Šumperka do Koutů nad Desnou (kromě posledního nočního ze Šumperka a prvního ranního z Koutů) budou vedeny buď elektrickou jednotkou RegioPanter nebo elektrickou lokomotivou řady 163 a klasickou soupravou tří vozů. „Krátké vlaky“ v úseku Šumperk - Velké Losiny (částečně zajíždějí do a ze Zábřehu na Moravě) budou vedeny motorovou jednotkou Regionova nebo motorovým vozem řady 810. Totéž platí i pro spoje Šumperk - Sobotín (dva páry v pracovní dny a víkendový provoz Petrov nad Desnou - Sobotín o hlavních školních prázdninách). Do vlaků vedených klasickou soupravou je v úseku Šumperk – Kouty nad Desnou povolen nástup/výstup pouze do prvních dvou vozů. Důvodem přijetí tohoto opatření je nedostatečná délka nástupišť na celém úseku.
Za určitý nedostatek GVD v tomto případě lze označit fakt, že v Zábřehu na Moravě nemají přímé vlaky ČD z Koutů nad Desnou až na výjimky přípoj na vlaky Českých drah ve směru na Prahu (jako přípojné vlaky zde slouží převážně vlaky RegioJet a Leo express).
Mezi změny ve vlakové dopravě v Olomouckém kraji se řadí i zprovoznění nové zastávky na trati 273 Červenka – Prostějov hl. n., se zahájením platnosti jízdního řádu pro rok 2017. Na převážné většině tratí v Olomouckém kraji pak platí model GVD 2015/2016 bez podstatnějších změn.
České dráhy vypraví v rámci Olomouckého kraje v pracovní dny průměrně 600 osobních a spěšných vlaků, v sobotu 467 a v neděli 462, celkem regionální vlaky v Olomouckém kraji najezdí v roce 2017 více než šest milionů kilometrů.
Miroslav Čáslavský s využitím tiskové zprávy ČD zpracoval

Vlaky Českých drah se v neděli 11. 12. 2016 vrátily na trať do Koutů nad Desnou
Vážení cestující, oznamujeme, s ohledem na skutečnost, že se od 11. 12. 2016 provozovatelem drážní dopravy na trati 293 Šumperk – Kouty nad Desnou stala společnost České dráhy, a. s., se jízdenky budou prodávat pouze ve vlaku. Děkujeme za pochopení. Za společnost SART – stavby a rekonstrukce, a. s., Ing. Václav Ston, předseda představenstva.

Vývěskou tohoto znění se na zastávkách a stanicích Železnice Desná cestujícím oznamuje, že od neděle 11. 12. 2016 došlo na Železnici Desná ke čtyřem změnám: jízdního řádu, provozovatele dopravy (Arrivu a DB com., které 10. 12. 2016 ukončily dopravní obslužnost na této trati, nahradily od neděle 11. 12. 2016 České dráhy), jízdného a slev (kromě tarifu IDSOK nyní na této trati platí tarify Českých drah) a přestaly platit útržkové jízdenky. Železnice Desná je v majetku Svazku obcí údolí Desné, Provozovatelem dráhy SART – stavby a rekonstrukce tratí, a. s., a novým dopravcem na trati 291, která je součástí IDSOK, jsou pak od neděle 11. 12. 2016 České dráhy, a. s., ty sem nasadily i moderní elektrické jednotky RegioPantery.
Michael Mareš, snímky Michael Mareš
 

Právě přítomno: 321 hostů a žádný gestor