Odbory v Legiosu se bojí, že bude zrušena reorganizace a podnik poslán do konkurzu, vyplývá to z písemného vyjádření zaměstnanců HEAVY MACHINERY SERVICES, a. s., (bývalý LEGIOS, a. s., Louny) k aktuálnímu průběhu insolvenčního řízení, kterým se ve středu 25. ledna 2017 zabývalo na svém zasedání Ústředí OSŽ. „Jako zástupci ZO se cítíme povinni, jako samostatné a nezávislé sdružení zřízené na podporu a ochranu pracovních, mzdových a životních podmínek, práv a oprávněných zájmů zaměstnanců, vyjádřit k současné situaci vývoje insolvenčního řízení,“ stojí v něm doslova.

Odbory (ZO OSŽ) sice vítají, že předmětné insolvenční řízení se na základě Opatření (Krajského soudu v Českých Budějovicích) může pohnout věcí dopředu a přinést tak více klidu a zejména jistoty práce a zaměstnání všem z více než 300 zaměstnanců, nicméně stále vnímají „silné znepokojení nad tím, že zde není právní jistota toho, že současný stav nebude některým z účastníků insolvenčního řízení napadnuto“. Stručně řečeno, odbory v Legiosu se bojí, že bude zrušena reorganizace a podnik poslán do konkurzu.

„Zachování provozu je v zájmu jak věřitelů, tak i zaměstnanců,“ uvedl například Karel Šimáček, člen Ústředí OSŽ s tím, že je pro to, podpořit ZO v jejím snažení. „Aby tedy restrukturalizace pokračovala a podnik nebyl zrušen.“ Podporu odborářům z Legiosu vyjádřil i místopředseda OSŽ a předseda Nedrážního republikového výboru OSŽ Miroslav Novotný: „Pracuje tam tři sta lidí, pro které je pokračování restrukturalizace tou nejlepší cestou k úhradě závazků, ale také i garance určitých sociálních jistot. Reorganizace je jedinou cestou, jak ten podnik nenasměrovat do konkurzu. Plně rozumím snaze odborů (OSŽ) zabránit určitým krokům, které by mohly nejen přivést podnik do konkurzu, ale i účelově ´přihrát´ dalším klientům či konkurenčním firmám,“ dodal Miroslav Novotný s tím, že se v dané věci angažuje, a také přislíbil svoji aktivní účast při interpelování Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Základní organizace Odborového sdružení železničářů LEGIOS, a. s., v Lounech se na Ústředí OSŽ obrátila s prosbou o podporu a Ústředí OSŽ její žádosti vyhovělo. „Naším hlavním zájmem je udržení možnosti zaměstnání pro současné pracovníky nejen na Lounsku, ale také v rámci pracovních pozic výroby a oprav železničních kolejových vozidel. Zejména u pracovních pozic odborníků, kteří působí na svých pracovištích po desítky let, by byl (konkurz) pro mnohé z nich likvidační,“ stojí v prohlášení ZO OSŽ. „Chceme poukázat na to, že účelem insolvenčního řízení je garance co možná nejmenších dopadů na zaměstnance úpadce a celkovou sociální situaci v rozhodné oblasti (ve firmě jsou zaměstnány celé rodiny). Připomínáme například zahájené insolvenční řízení společnosti OKD, a. s., do kterého se stát za účelem zmírnění sociálních dopadů aktivně zapojil, čímž se evidentně snaží minimálně jednomu z uvedených účelů dostát. V této souvislosti nevidíme jediný důvod pro to, aby s námi bylo zacházeno odlišně.“

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 2255 hostů a žádný gestor