Postupně vám, milí čtenáři, představujeme kandidáty Odborového sdružení železničářů do Dozorčích rad akciových společností ČD Cargo a České dráhy a nyní jsme pro vás připravili krátký rozhovor se zástupci OSŽ pro České dráhy, abychom vám je před nadcházejícími volbami, které u ČD proběhnou ve dnech 30. 10. až 1. 11. 2023 ještě více přiblížili.

Kandidátka za OSŽ Věra Nečasová: Záleží mi na prosperitě společnosti České dráhy národního dopravce

Můžete se čtenářům Obzoru trochu blíže představit?

Věra: Narodila jsem se 21. července 1965 v Litomyšli. Absolvovala jsem Střední ekonomickou školu v Chocni v letech 1980–1984. Na železnici jsem začala pracovat v roce 1984. Hned po maturitě jsem nastoupila do Depa kolejových vozidel v České Třebové do funkce samostatný technik železniční dopravy. Po roce 1989 jsem se jako aktivní členka OSŽ zapojovala do práce v odborech a v roce 1997 jsem byla zvolena předsedkyní základní organizace Odborového sdružení železničářů Depa kolejových vozidel Česká Třebová. Od roku 2010 zastávám funkci v Podnikovém výboru OSŽ při ČD, a.s., jako tajemnice pro depa a opravárenství.

Z titulu své funkce v PV jsem zároveň členkou Ústředí OSŽ, Představenstva OSŽ a již několik let členkou týmu kolektivních vyjednavačů na Českých drahách za OSŽ.

Jsem vdaná, mám dvě dospělé dcery a dvě krásná vnoučata. Nikdy jsem nebyla členem žádné politické strany a nejsem dosud. Nikdy jsem nebyla trestána a ani proti mně nebylo vedeno trestní stíhání.

K mým zájmům patří mé dvě fenky jezevčíka a rekreační sporty.

 

Proč kandidujete do dozorčí rady společnosti České dráhy?

Věra: Svoje rozhodnutí jsem důkladně zvažovala a musím přiznat, že to pro mě nebyl lehký úkol. Zvláště pak proto, že znám náročnost a zodpovědnost práce v dozorčí radě od svých kolegů. V mém rozhodování hrála významnou roli i skutečnost, že kandidaturu přijal Štěpán Lev. Věřím tak, že naše kandidatura bude přínosnou společnou prací týmu OSŽ pro všechny zaměstnance ČD.

 

Jak si představujete svoji činnost v dozorčí radě a jaké jsou vaše priority?

Věra: Povědomí o činnosti a náročnosti členství v Dozorčí radě Českých drah mám od svých kolegů Vladislava Vokouna a Antonína Leitgeba, kteří v současné době končí své funkční období v dozorčí radě. Jsem si plně vědoma, že tato zodpovědná funkce nespočívá pouze v řešení běžných pracovních problémů, ale je také o strategickém rozhodování o směřování našeho národního dopravce.

 

Co vaše kandidatura konkrétně znamená pro zaměstnance ČD?

Věra: Jako tajemnice Podnikového výboru OSŽ při ČD, a.s., vnímám kandidaturu do dozorčí rady jako svou povinnost vůči členské základně. Chci pracovat ve prospěch společnosti ČD a jejich zaměstnanců. Pokud budu zvolena členkou dozorčí rady, bude mojí snahou maximálně přispět svými znalostmi z předchozích let u ČD k prosazování a obhajobě zájmů firmy, přinášení nových podnětů, návrhů a poznatků z provozu.

 

Považujete tedy účast zástupců OSŽ v dozorčí radě ČD za důležitou?

Věra: Ano, považuji. Záleží mi na prosperitě společnosti České dráhy národního dopravce.

Právě přítomno: 137 hostů a žádný gestor