V pořadí již 6. jednání ke zlepšení parametrů železničního spojení Praha - Mnichov přes Domažlice se dnes (v pátek 7. 4. 2017) koná v bavorském Regensburgu. Účastní se jej předseda představenstva a generální ředitel národního dopravce ČD, a. s., Pavel Krtek, generální ředitel SŽDC, s. o, Pavel Surý, dále pak ředitel odboru strategie Ministerstva dopravy ČR Luděk Sosna, europoslanec Jaromír Kohlíček, a členové Spolkového parlamentu, DB Netz, Hospodářské a obchodní komory z Regensburgu a Mnichova.

Dopravci ČD a ČD Cargo neustále poukazují na nedostatečnou kapacitu a stav tratě původní České západní dráhy z Plzně na státní hranici v České Kubici a dále na německé straně přes Schwandorf do Regensburgu. Trať zůstává ve stavu jako před 155 lety. Nízká propustná výkonnost, nedostatečná kapacita, nízká rychlost, noční klid na bavorské straně. Jízdní doba vlaku dálkové dopravy je oproti dálkovým autobusům po dálnici o jednu hodinu a dvacet minut delší.
Na jednání mimo jiné zaznělo, že musí být zvoleno „dopravní řešení na úrovni doby“, že nelze převést přepravu na železnici bez vybudování moderní infrastruktury.
Ředitel odboru strategie MD ČR Luděk Sosna zároveň informoval o stavu přípravy modernizace tratě Praha - Plzeň a o záměrech na úseku Plzeň - Česká Kubice.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 319 hostů a žádný gestor